Novo suđenje Rodu Blagojeviću

Novo suđenje bivšem guverneru američke države Ilinois Rodu Blagojeviću, optuženom za korupciju, počelo je procedurom izbora porote.

Novo suđenje bivšem guverneru američke države Ilinois Rodu Blagojeviću, optuženom za korupciju, počelo je procedurom izbora porote. Taj proces, u kome će se ispitati potencijalni porotnici i izbegli oni eventualno naklonjeni strani tužbe ili odbrane, mogao bi da potraje nedelju dana u federalnom sudu u Čikagu.

Koliko je izbor porote važan pokazalo je prvo suđenje Blagojeviću, završeno u avgustu. On je tada proglašen krivim po samo jednoj od ukupno 24 tačke optužnice, zahvaljujući tome što jedan porotnik nije bio uveren u argumentaciju tužilaštva, a za odluku je bila potrebna jednoglasnost.

Tužilaštvo je sada smanjilo broj tačaka optužnice za prevaru i podmićivanje, među kojima je ključna da je Blagojević pokušavao da proda mesto u američkom Senatu upražnjeno izborom Baraka Obame za predsednika SAD. Blagojević (54), čije je pravo ime Milorad, uhapšen je u decembru 2008. godine i narednog meseca smenjen sa položaja guvernera Ilinoisa.

On je od početka odbacivao optužbe, kao i tvrdnje da bi pristao na dogovor sa tužilaštvom, kako bi dobio manju kaznu. Samo po tački optužnice po kojoj je proglašen krivim, Blagojeviću preti kazna zatvora do pet godina, a po ostalima bi mogao iza rešetaka da provede i više od 20 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.