U pet godina poginulo skoro 300 novinara

Pogibija dvojice novinara u Libiji, od kojih je jedan poznat i kao autor dokumentarca Restrepo, podsetila je na poveliku listu "umrlih na zadatku".
Pogibija dvojice novinara u Libiji, od kojih je jedan poznat i kao autor dokumentarca Restrepo, podsetila je na poveliku listu "umrlih na zadatku".

Od 2006. do kraja 2010. poginulo je 298 medijskih radnika, od kojih je najveći broj život izgubio u Iraku, a opasna područja u tom periodu bili su i Pakistan, Somalija, Filipini, Meksiko...

Pogibije novinara na radnim zadacima od 2006. do 2010. godine

2006 - Poginulo 55 novinara, od čega 32 onih koji su izveštavali iz Iraka 32, a čak njih 30 su bili Iračani. Oni su najpre bili kidnapovani a potom pogubljeni. Najveći pojedinačni napad bio je 12. oktobra u Bagdadu, kada su maskirani napadači upali u redakciju jedne televizije i ubili 11 osoba, od toga pet novinara.

2007 - Život izgubilo 64 novinara, kidnapovano je njih 67 a uhapšeno ukupno 887. Od 31 poginulog novinara u Iraku, njih 24 su ubijeni.

2008 - Poginulo 60 medijskih radnika u 36 zemalja, saopštila međunarodna organizacija Reporteri bez granica, sa sedištem u Parizu. Najopasnije zemlje za novinare su bili Irak sa 15 žrtava, Pakistan sa sedam i Filipini, šest. Uhapšena su 673 novinara.

2009 - Život su izgubila 72 medijska radnika, a Somalija, Filipini i Meksiko bili su najopasnije države za predstavnike medija.

2010 - Poginula 44 medijska radnika, a najopasnije je bilo izveštavati iz Pakistana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.