Mesić: Tuđman znao za hrvatske zločine

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je državni vrh znao za ratne zločine hrvatske strane tokom poslednjeg rata, kao i da je bio prisutan kada je jedan sadašnji ministar referisao Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smene.
Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je državni vrh znao za ratne zločine hrvatske strane tokom poslednjeg rata, kao i da je bio prisutan kada je jedan sadašnji ministar referisao Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smene.

- Bio sam čvrsto uveren, a uveren sam i danas, da je nama Haški sud bio potreban zato što u Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nepobitno dogodili na našoj strani. Pri tome, nema nikakve sumnje da je državni vrh za te zločine znao - naveo je Mesić u tekstu za riječki "Novi list" koji će u celosti biti objavljen u subotu.
Mesić je, kako je riječki dnevnik objavio na svom portalu, rekao da je bio prisutan kada je jedan tadašnji ministar, čije ime nije želeo da otkrije, referisao bivšeg predsednika Franji Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji "pale u tri smene", te da se dugo dvoumio da li da to javno iznese.

Mesić se ovim inače oglasio prvi put posle izricanja haške presude trojici hrvatskih generala i odgovorio na optužbe o njegovom navodnom prosleđivanju takozvanih "brionskih transkripata" Tribunalu, koji su bili među ključnim dokazima na suđenju generalima. On je rekao da je vlada u januaru 2001. postala vlasnik celokupne dokumentacije i svi zahtevi za dostavu transkripata Hagu išli su preko vladine kancelarije za saradnju s Haškim sudom, a njegova kancelarija imala je ulogu "servisa" koji je vladi dostavljao transkripte koje bi pronašli.

- Želim, zbog prava javnosti da sazna i da zna, kazati sledeće: tzv. Brionski transkript uopšte nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamerni. Dokaz je originalni zvučni zapis tog famoznog sastanka - rekao je Mesić. On je takođe pitao zašto te transkripte nisu izuzeli oni koji su pre njegovog dolaska na mesto predsednika pregledali Tudjmanovu dokumentaciju iz koje je dosta toga nestalo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet