Belgija godinu dana bez vlade

Belgija danas obeležava prvu godišnjicu bez vlade, ali niko od 10,5 miliona stanovnika te zemlje ne misli da ima razloga za slavlje.

Belgija danas obeležava prvu godišnjicu bez vlade, ali niko od 10,5 miliona stanovnika te zemlje ne misli da ima razloga za slavlje.

Belgijski kralj Albert II pre godinu dana prihvatio je ostavku vlade, ali ni posle toliko vremena flamanska i valonska strana nisu uspele da postignutu dogovor koji je neophodan za formiranje novog kabineta.

Glavne prepreke su podeljenost oko upotrebe jezika kao i različito viđenje budućnosti zemlje, koja je odavno postavila svetski rekord u broju dana bez vlade.

Flamanske partije zastupaju oko šest miliona stanovnika, dok valonske istupaju u ime 4,5 miliona građana. Vršilac dužnosti premijera Iv Leterm izjavio je danas tim povodom da su potrebna još tri meseca da bi se napravila koalicija.

Predsedavajući Evropskog saveta, Belgijanac Herman van Rompej, ocenio je da je situacija u njegovoj domovini žalosna. Van Rompej je naglasio da je, bez obzira na to što Leterm čini sve što može na funkciji vršioca dužnosti premijera, neophodno da Belgija dobije vladu sa punim kapacitetom.

Belgija međutim, i bez vlade uspeva da izađe na kraj sa ekonomskim teškoćama koje su zahvatile većinu država EU. Ali tehnička vlada nema mogućnost donošenja važnih odluka, zbog čega je Leterm apelovao na obe strane da ubrzaju pregovore.

Dogovor treba da postignu dve najveće partije na obe strane, flamanska nacionalistička N-VA Barta de Vevera i socijalisti iz Valonije koje predvodi Elio di Rupo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.