Rekordne cene nafte

Cena nafte, podstaknuta slabljenjem američke valute, ponovo je u petak porasla u Njujorku, na više od 114 dolara za barel što je najviše od septembra 2008. godine.
Cena nafte, podstaknuta slabljenjem američke valute, ponovo je u petak porasla u Njujorku, na više od 114 dolara za barel što je najviše od septembra 2008. godine.

Na Njujorškoj merkantilnoj berzi, barel lake nafte za isporuku juna, dostigao je 113,93 dolara što je 1,07 dolara skuplje nego u četvrtak. U poslednjim minutima trgovačkog dana, nafta je dostigla i 114,18 dolara što je najviše od 22. septembra 2008.

"Ne predviđam veliku mogućnost pada cena, mislim da će se one zadržati na ovim nivoima do kraja godine", smatra Adam Sieminski, iz "Dojče banke". "Sa finansijske tačke gledišta, dva faktora su veoma pozitivna za cenu nafte: slab dolar i jak promet na berzi, a oboje se događa poslednjih nedelja", rekao je on.

Na Njujorškoj berzi indeks Dau Džons je ove sedmice dostigao najviši nivo od maja 2008. što je znak optimizma investitora koji se odražava i na tržište nafte.
Dolar se u petak kolebao oko svog najnizžeg kursa u odnosu na evro od kraja 2009. godine.

Slabljenje dolara podstiče investitore da ulože novac u robu kako bi zaštitili svoje kapital od gubitka vrednosti.

  • TT

    29.04.2011 21:24
    blablabla
    akcize

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.