Osamino telo bačeno u more

Telo Osame bin Ladena sahranjeno je danas u moru, uz poštovanje islamskih običaja, prenose  američki mediji, pozivajući se na izjave zvaničnika u Vašingtonu.

Telo Osame bin Ladena sahranjeno je danas u moru, uz poštovanje islamskih običaja, prenose  američki mediji, pozivajući se na izjave zvaničnika u Vašingtonu.

Kako se navodi, želelo se po svaku cenu izbeći da Bin Ladenov grob postane mesto hodočašća. Da bi to izbegli, Amerikanci su odlučili da njegovo telo završi u moru, uz poštovanje svih verskih obaveza. Prema islamskoj tradiciji, telo moraju da operu muslimani i da ga sahrane što je pre moguće, najčešće do sledeće molitve, iako može biti odlaganja pod posebnim okolnostima. Kod muslimana, telo se, uglavnom, umotava u obično belo platno, bilo da se sahranjuje u zemlji ili u moru.

Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman je kazao da je bilo teško pronaći zemlju koja bi prihvatila posmrtne ostatke Bin Ladena zbog čega su SAD odlučile da ga sahrane u moru. Zvaničnik nije rekao tačnu lokaciju gde je telo spušteno u more.

Ovaj neimenovani zvaničnik američke administracije objasnio je za "Njujork tajms" da su specijalci do Bin Ladena došli preko njegovog kurira i čoveka od poverenja. Njegov pseudonim američkim snagama su odali zatvorenici iz Gvantanama, rekavši da je on glavni štićenik Halida Šeika Muhameda, idejnog tvorca napada 11. septembra. Amerikanci su ime kurira saznali pre četiri godine i tek avgusta prošle godine su ga precizno locirali u Abotabadu, na sat vožnje od Islamabada.

Analitičari CIA su nekoliko nedelja analizirali satelitske fotografije imanja vrednog milion dolara da bi odredili ko živi u kući i do septembra su utvrdili "s velikom verovatnoćom" da se tamo krije vođa Al Kaide. Sve ostalo je vodilo ka jučerašnjem danu, kada su operativci specijalnih jedinica američke mornarice ubili Bin Ladena. Na imanju na kojem je živeo nije bilo ni telefonske veze ni internet konekcije.

  • mile

    02.05.2011 16:36
    Bin
    A kad dolaze po našeg Bin Mladena.
  • Trla Baba Lan

    02.05.2011 13:22
    Vidim prepravili ste grešku u naslovu;)
    Mada, što se mene tiče, mogli ste ostaviti i onako;)
  • Mobutu Sese Seko

    02.05.2011 12:25
    Evo jos jedna Americka propaganda... Ziveo BARAKA OBMANA :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet