Hitler skinut sa liste počasnih građana

Vlasti austrijskog gradića Amštetena su posle 66 godina skinule ime Adolfa Hitlera sa liste počasnih građana, prenela je danas agencija AP.
Vlasti austrijskog gradića Amštetena su posle 66 godina skinule ime Adolfa Hitlera sa liste počasnih građana, prenela je danas agencija AP. Amšteten, oko 140 kilometara zapadno od Beča, samo je jedan od austrijskih gradova koji su Adolfa Hitlera proglasili počasnim građaninom, nakon što je ova država 1938. godine pripojena nacističkoj Nemačkoj.

Gradonačelnik Herbert Kacengruber je izjavio da je odluka doneta "velikom većinom", sa samo dva uzdržana člana desničarske Slobodarske partije Austrije. Socijaldemokratski gradonačelnik Kacengrube je dodao da je debata u Gradskoj kući bila "veoma emotivna".  "Zahtev za skidanje nam je uputio jedan od članova austrijske Zelene partije", rekao je Kacengruber i dodao da se do sada ništa nije preduzimalo, jer obično osoba po smrti prestaje da bude počasni građanin.

Amšteten, oko 140 kilometara zapadno od Beča, samo je jedan od austrijskih gradova koji su Adolfa Hitlera proglasili počasnim građaninom, nakon što je ova država 1938. godine pripojena nacističkoj Nemačkoj. Neki gradovi su Hitlerovo ime skinuli sa liste počasnih građana odmah po završetku Drugog svetskog rata 1945. godine, dok su vlasti obližnjeg mesta Vajdhoven an der Ibs odbile da to urade, jer je, kako poručuju, "on to prestao da bude kada je umro".

Hitleru je samo na njegov rođendan, 20. aprila, u godini kada je došao na vlast, 1933, u oko 4.000 mesta dodeljen status počasnog građanina. Nemci su 2007. bili teško osramoćeni činjenicom da je Adolf Hitler i dalje počasni građanin Bad Doberana, grada koji je trebao da ugosti lidere zemalja na godišnji samit najrazvijenijih država sveta G8.

Amštet je u prošlosti bio pominjan u vestima najviše u negativnom kontekstu jer se tu nalazila kuća zloglasnog roditelja Jozefa Fricla, koji je držao svoju decu kao lične seksualne robove više od 24 godine u podrumima kuće, pre nego što je njegovu mračnu tajnu otkrila policija u aprilu 2008.
  • janko

    26.05.2011 05:42
    pa sta
    serBende traze kosti svoga draze....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.