Iran "gasi" internet da zaštiti građane

Iranske vlasti planiraju da siključe internet svojim građanima kako bi ih zaštitili od zapadnjačkih "štetnih" ideja i uticaja.
Iranske vlasti planiraju da siključe internet svojim građanima kako bi ih zaštitili od zapadnjačkih "štetnih" ideja i uticaja.

Iranske vlasti uskoro će internet zameniti globalnom "državnom mrežom."

Ovaj predlog pokrenulo je ministarstvo komunikacija, a deo je represivnih mera vlade Irana kojima je u planu da se ograniči izloženost  građana i građanki zapadnoj kulturi i idejama.

Ajatolah Ali Khamenei, iranski verski vođa ovakvu je odluku nazvao "iranskim tihim ratom" protiv zapada. To bi trebalo da bude jedan od načina kojim tamošnja vladajuća struktura nastoji Irancima i Irankama "usaditi islamske vrednosti".

Prema proračunima iranskih vlasti, njihov nacionalni internet bi trebalo da proradi u potpunosti za dve godine, dok će neka domaćinstva i firme internet dobiti i ranije.

Plan da se Irancima onemogući korišćenje interneta smišljen je kada su počele revolucije u arapskom svetu, uglavnom organizovane na društvenim mrežama. Trenutno na 100 stanovnika u Iranu dolazi tek njih 11 koji koriste internet.

  • Richard Dawkins

    31.05.2011 07:56
    religija = zlo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.