Pronađena beležnica Hitlerovog zamenika

Ono što već godinama intrigira svetske istoričare je razlog zbog kojeg je Hitlerov zamenik Rudolf Hes leteo za Veliku Britaniju davne 1941. godine. Ali, tajna koja je čuvana dugih 70 godina je konačno otkrivena. U ruskim arhivama je nađena beležnica koja otkriva detalje njegovog leta.
Ono što već godinama intrigira svetske istoričare je razlog zbog kojeg je Hitlerov zamenik Rudolf Hes leteo za Veliku Britaniju davne 1941. godine. Ali, tajna koja je čuvana dugih 70 godina je konačno otkrivena. U ruskim arhivama je nađena beležnica koja otkriva detalje njegovog leta.

Ono što se zna je da je zamenik Adolfa Hitlera, Rudolf Hes, davne 1941. godine, odleteo za Veliku Britaniju u posetu Vojvodi od Hamiltona kako bi se dogovorio oko mira koji je trebalo da se sklopi sa Britancima, ali sve ostalo je bila misterija.
Hitler je negirao svoju umešanost u pregovore s Britancima i proglasio Hesa neuračunljivim, a tako je postupio i britanski premijer Vinston Čerčil. Hes je posle rata osuđen na doživotnu robiju, i do smrti u 93. godini nikad nije govorio o detaljima svog leta, prenosi Jutarnji.hr.

Ali, sada se čini da je ono o čemu se dugo ćutalo konačno procurilo u javnost. U ruskim arhivama pronađena je beležnica od 28 stranica sa saslušanja dugogodišnjeg Heseovog ađutanta, Karlhajnc Pinča. Iz beležnice se jasno vidi da je nemački vođa Adolf Hitler dobro znao za Heseovu mirovnu misiju i da je od nje očekivao velik uspeh. Hitlerov zamenik je, prema planu, trebao da se sretne u Škotskoj s vojvodom od Hamiltona koji bi ga povezao sa Čerčilom od koga je trebao da zatraži britansko savezništvo u budućem ratu sa Sovjetskim Savezom ili barem njihovu neutralnost. Hesov avion ostao je bez goriva pa se on morao spasiti i to skokom padobranom. Ubrzo posle prizemljenja zarobili su ga škotski seljaci. Od tada pa do smrti, ostao je u zatvoru.
  • Begečka nana

    01.06.2011 08:49
    @staracstol
    "Vi ste napravili sve u ovoj zemlji, oni su samo parazitirali i smišljali kako će da postanu nove gazde Srbije".
    Pa što sad svi ti "Vi" koji su sve napravili ne nastave i dalje nešto da prave, nego nisu u stanju ni da okreče što je TITO napravio.
    And by the way, bolela je briga Čerčila za Slovene, a Hitler nas je smatrao nižom rasom, tako da nema ništa smešnije kada vidim "Srpske naciste" kako glume Hitlerovu omladinu. Da je Hitler živ, završili bi u prvoj rupi ili krematorijumu. Glupani!
  • Šumski bandit

    31.05.2011 23:50
    @Рфкнс & Staracstol
    "Човек је хтео МИР"!?
    A da vas dvojica simpatizera Hitlera i Hesa malo od*ebete u skokovima na Stormfront, Blood&Honour ili neki sličan naci ćumez!? Hteli mir sa Britanijom koju su danonoćno zasipali bombama? Jesu možda hteli mir i sa ljudima koje su ubijali gasom u Aušvicu? Jesu hteli mir i dok su eksperimentisali na ljudima? Jesu hteli mir sa mrtvima kojima su vadili zube a njih bacali u krematorijume? Jesu hteli mir dok su bombardovali Jugoslaviju 6. aprila? Jesu hteli mir sa pola članova moje familije koji su streljani i poklani? MARŠ, i naravno, smrt fašizmu!
  • staracstol

    31.05.2011 21:15
    to neće promeniti činjenice
    Samo mu lupajte minuse ali to ne menja činjenicu da je debeli Winston želeo Slovene što dalje od sebe iako su bili okosnica RAF. Jeste pomogao Titu i jeste ulagao svoj autoritet da se Titov krvavi pir po Srbiji zataška i isti promoviše u svetu. A vi, braćo moja, dozovite se pameti, ništa komunisti nisu napravili u ovoj zemlji, Vi ste napravili sve u ovoj zemlji, oni su samo parazitirali i smišljali kako će da postanu nove gazde Srbije. Svo zlo koje Vas je snašlo imate da im zahvalite a gosn debeli im prijatelj se sad verovatno smeška u paklu jer njegov cilj je skoro uspeo. Svi Sloveni žive u uništenim društvima osim Slovaka i Čeha. Ajd sad i meni minuse...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.