Žene-neonacisti sve aktivnije

U Nemačkoj su već nekoliko godina žene sve prisutnije na desnoradikalnoj sceni. Više ne žele da stoje u pozadini nego preuzimaju važne funkcije u neonacističkim krugovima.
U Nemačkoj su već nekoliko godina žene sve prisutnije na desnoradikalnoj sceni. Više ne žele da stoje u pozadini nego preuzimaju važne funkcije u neonacističkim krugovima. Na čelo NPD-a u Rajnald Pfalcu izabrana je žena, piše Dojče Vele.

Na ekstremnoj desnici dominiraju muškarci. U 80 odsto slučajeva oni se nalaze u prvim redovima. "Poslednjih godina se primećuje da su žene sve prisutnije na desnoekstremističkoj sceni. Ne žele više da politiku prepuštaju muškarcima", kaže Andreas Špajt, koautor knjige "Devojačka stvar" koja se bavi ovim fenomenom.

Ta činjenica bi mogla da se posmatra i kao tamna strana emancipacije žena. U tom smislu bi bilo čudno da žene nisu sve prisutnije i na nacionalističkoj sceni. Andreas Špajt smatra da rukovodstvo Nacionaldemokratske partije (NPD), koja u Nemačkoj nije zabranjena, u tome vidi svoju šansu: "Poslednjih godina su veoma ciljano pokušali da žene postave u prvi plan. Primetili su da u situacijama kada žene dele letke na ulici u predizbornoj kampanji ili zvone na vrata i drže govore na demonstracijama, ljudi misle: "Pa dobro, ako su žene tu, možda ta stvar i nije tako loša". NPD to besramno koristi. Istovremeno, žene su spremne da preuzmu ponuđenu ulogu", kaže Špajt.

Harizma žena se koristi kako bi se osvojila veća prava za desne ekstremiste. Žene sa više dece, takođe, osvajaju simpatije građana mnogo bolje od tetoviranih mladića koji izvikuju parole "stranci napolje".

Autori knjige "Devojačka stvar" osvetljavaju različite desnoradikalne scene. U tim krugovima se zahteva isključiva upotreba nemačkih reči, tako da je pica (italijanska reč) postala "torta od povrća". U ženskim ekstremističkim grupama vlada disciplina, smatra se da žene treba da rađaju decu, a one same sebe nazivaju "nemačkim ženama" i "ženama-majkama".

To zvuči smešno i zastarelo. Ipak, te grupe ne treba potceniti, jer popularnost neonacista raste.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.