Gadafi: Borićemo se do smrti

Libijski lider Moamer Gadafi obećao je danas, nakon što je NATO izveo skoro 30 vazdušnih napada na prestonicu Tripoli, da će ostati u zemlji i boriti se do smrti.
Libijski lider Moamer Gadafi obećao je danas, nakon što je NATO izveo skoro 30 vazdušnih napada na prestonicu Tripoli, da će ostati u zemlji i boriti se do smrti.

"Imamo samo jedan izbor: ostaćemo u našoj zemlji mrtvi ili živi", izjavio je Gadafi u govoru koji je uživo prenosila državna televizija. "Bilo da smo mučeni, ubijeni ili da počinimo samoubistvo, mi brinemo o našoj dužnosti prema istoriji", kazao je Gadafi, zahtevajući objašnjenje zašto se bombardovanje Libije nastavlja.

Gadafi je pozvao svoje pristalice da se okupe u njegovoj rezidenciji u Bab Al-Aziziji, prenela je agencija Rojters. "Jači smo od vaših raketa, jači smo od vaših aviona i glas libijskog naroda glasniji je od eksplozija", rekao je Gadafi.

On je dodao da je spreman da pusti između 250.000 i 500.000 naoružanih Libijaca širom zemlje da je očiste od "oružanih bandi", misleći na pobunjenike koji kontrolišu istočni deo zemlje.

Prema izveštajima medija, tokom poslepodneva bilo je najmanje 27 udara, posle kojih se iznad Gadafijeve rezidencije video crni dim.

Dnevni napadi NATO-a su bili retki tokom dvomesečne operacije u Libiji, što bi moglo da ukazuje na intenziviranje napora Alijanse kako bi primorala Gadafija da siđe sa vlasti, prenela je agencija AP.

Napadi su počeli oko 11.30 sati po lokalnom vremenu i nastavljeni su tokom dana. Libijska televizija je javila da je u udarima pogođena Gadafijeva rezidencija, a da su oštećene i obližnje kuće i infrastruktura.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim izjavio je da se veruje da su među metama napada bile vojne kasarne blizu Gadafijeve rezidencije.
"Umesto da razgovaraju sa nama, oni nas bombarduju. Oni su poludeli", izjavio je Ibrahim.

On je dodao da su dnevni napadi posebno zastrašujući, jer su porodice tokom dana razdvojene i roditelji su prestrašeni, jer deca nisu uz njih. Za sada nema podataka o žrtvama napada, a u libijskoj prestonici mogle su se čuti sirene ambulantnih kola.

Dok NATO pojačava obim i intenzitet napada, obnovljeni su i diplomatski napori u cilju okončanja sukoba.

Izaslanik Ujedinjenih nacilja u Libiji Abdul Elah al Katib očekuje se da će danas doputovati u zemlju, ali Ibrahim nije želeo da kaže sa kim će se sastati niti koliko dugo će ostati.

Libijski ministar inostranih poslova Abdelati Obeidi doputovao je danas u Kinu, gde će ostati do četvrtka. Obeidi će razgovarati sa kineskim šefom diplomatije Jangom Điečijem o potrebi pronalaženja političkog rešenja libijske krize, izjavio je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hog Lei.

Kineski diplomata stacioniran u Egiptu, posetio je danas uporište pobunjenika u Bengaziju gde se sastao sa predstavnicima Nacionlanog prelaznog saveta.
  • janko

    08.06.2011 04:13
    tako je govorio i zlobodafi
    do poslednje kapi tudje krvi....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet