EU uvela dodatne sankcije Belorusiji

Evropska unija uvela je danas dodatne sankcije protiv nekih saradnika predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, optuženog za sistematsko proganjanje političkih protivnika, i prvi put protiv nekih kompanija.
Evropska unija uvela je danas dodatne sankcije protiv nekih saradnika predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, optuženog za sistematsko proganjanje političkih protivnika, i prvi put protiv nekih kompanija.

Odluka je doneta na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, navodi se u saopštenju Unije.

Sankcije se odnose na Lukašenkovog ekonomskog savetnika Vladimira Peftijeva, koji se smatra "privatnim bankarom predsednika", i na tri kompanije u njegovom vlasništvu, kao i na jednog sudiju i dvoje tužilaca.

"EU je upravo donela odluku o novim sankcijama protiv ljudi bliskih represivnom režimu u Minsku. Sve članice EU su se složile", rekao je šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Njegov kolega iz Poljske Radoslav Sikorski kazao je da su EU uvela embargo na trgovinu oružjem, kao i da je zamrzla sredstva "kompanija koje finansiraju Lukašenka". "Beloruski predsednik mora da izabere svoj put: ka demokratiji ili ka Hagu", dodao je Sikorski.

Unija je u maju već uvela zabranu izdavanja viza i zamrzavanje sredstava protiv 13 državljana Belorusije, uključujući neke sudije, povezane sa režimom i optužene za represiju nad opozicijom.

Današnje sankcije uvedene su u trenutku kad Belorusija prolazi kroz najtežu ekonomsku krizu od Lukašenkovog dolaska na vlast 1994. godine.
  • 21.06.2011 05:08
    eto tako se to radi, zabrani se izlaz u svet osobama koji su takvi kakvi su,za sada samo nij trinaest,a ne kao sto su nas zatvorili a njih,koji su nas osiromasili... pustali da svrljaju po svetu
  • Fikroj

    20.06.2011 17:47
    vec vidjeno
    Posto je Lukasenko, nema sumnje, vec izisao u susret svim zahtevima iz Brisela, on se zeli ukloniti kao nezgodan svedok.

    Sve je tu izvrseno , zapoceta privatizacija (pljacka), otimanje resursa itd. Jedino Brka zna, pa smeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.