Sanader uzeo 10 miliona evra mita od MOL-a

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader koji u salcburškom zatvoru čeka izručenje Hrvatskoj, naftnu kompaniju INA predao je mađarskoj kompaniji MOL za 10 miliona evra mita, što sada istražuje Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja sada traži izručenje i pritvor za šefa MOL-a Zolta Hernadija koji je dao mito.

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader koji u salcburškom zatvoru čeka izručenje Hrvatskoj, naftnu kompaniju INA predao je mađarskoj kompaniji MOL za 10 miliona evra mita, što sada istražuje Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja sada traži izručenje i pritvor za šefa MOL-a Zolta Hernadija koji je dao mito.

Kako izveštava hrvatska štampa, Kancelarija je otvorila istragu protiv Sanadera i Hernadija zbog 10 miliona evra mita koje je MOL dao da može preuzeti upravljačka prava u INA iako se odnosi u vlasničkoj strukturi nisu u tolikoj meri promenili. Novi list piše da se cela operacija odvijala 2008. i u prvoj polovini 2009. godine, što je razdoblje tokom koga se vode pregovori hrvatske vlade i MOL-a o promeni akcionarskog ugovora koji reguliše upravljačka prava, a koje je u ime države vodio tadašnji vicepremijer Damir Polančec. Upravo on je treća osoba na istražnom nalogu, ali njega ne terete za primanje mita, već za pomaganje Sanaderu u počinjenju zloupotrebe položaja i ovlašćenja premijera Hrvatske.

"Obavešten sam o tom istražnom nalogu. Primio sam ga putem advokata pre nekoliko dana. Ništa ne mogu komentarisati jer su istrage koje vodi Kancelarija tajne", rekao je Polančec u izjavi Novom listu. Polančecu se inače sudi za malverzacije u koprviničkoj kompaniji Podravka, a osuđen je zbog plaćanja nepotrebne studije vezane uz kombinat Borovo iz Vukovara i postavljanja reflektora na stadion u svom rodnom selu Đelekovci kod Koprivnice.

Jutarnji list piše da je mito nakon koga su Mađari dobili upravljačka prava u INA isplaćen preko kompanije u suvlasništvu Roberta Ježića koji je takođe u pritvoru zbog korupcionih afera. Zabeležene su dve isplate u leto 2009. koje su išle preko računa mađarskih of šor kompanija na Kipru na račun švajcarske firme čiji je Ježić suvlasnik, piše list i dodaje da je Ježić dao iskaz istražiocima Kancelarije o tome kako je Sanader profitirao u pregovorima s Mađarima.

  • 13

    21.06.2011 12:06
    КОЛИКО ТЕК НАШИ ЛОПОВИ УЗЕШЕ.САНАДЕР ЈЕ МАЛА БЕБА ЗА ПОЈЕДИНЕ,ДА ИХ НЕ ПРОЗИВАМО.Оставите се туђег дворишта наше је сувише прљаво,да је срамота да било кога ставимо у уста.
  • 13

    21.06.2011 12:00
    MI IMAMO SANADERA U GRADSKOJ VLASTI;PA SANADERA U POKRAJINSKOJ VLASTI,PA PO HIJERARHIJI SVE DO ::::::.GLEDAJMO U SVOJE DVORISTE,POCISTIMO GA PA PRICAJMO CISTE SAVESTI O NASIM LOPOVIMA IZ SADASNJE VLASTI KADA IH SMETIMO U DOMACE ZATVORE OKUJEMO PO ZELJI CANKA LOPOVA U BUKAGIJE,POZDRAVIO GA KOSTIC SECERLEMA,IZVINITE IMA DOSTA SANADERA I U SAVETIMA MZ
  • miklos

    21.06.2011 10:56
    URA
    Sad cemo videti i ko je digo pare za NIS!
    samo GPN nije MOL. To su malo vece ribe. Nasu su nisu bili papani. Ko je odo politicara najvise navijao ili ko je najvise cutao i radio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.