Drugi mandat za Ban Ki Muna

Generalna skupština UN jednoglasno je odlučila da generalnom sekretaru svetske organizacije Ban Ki Munu poveri još jedan petogodišnji mandat.

Generalna skupština UN jednoglasno je odlučila da generalnom sekretaru svetske organizacije Ban Ki Munu poveri još jedan petogodišnji mandat.

Pročitana je rezolucija koju je usvojio SB UN, a kojom se Generalnoj skupštini preporučuje da Ban Ki Mun dobije drugi mandat.

Pošto je predsednik Saveta bezbednosti pročitao preporuku tog tela UN, predsednik Generalne skupštine Jozef Dajs je pozvao predstavnike 192 države članice svetske organizacije da taj izbor potvrde aklamacijom, tako da se o izboru nije ni glasalo.

Dajs je, čestitajući Banu, rekao da njegov zadatak neće biti lak, ali da će mu drugi mandat omogućiti da još više radi na ostvarenju ciljeva UN.

O dosadašnjem uspešnom radu generalnog sekretara govorili su predstavnici regionalnih grupacija u UN.

Ban Ki-mun je na čelu UN od 1. januara 2007, a prvi mandat mu ističe 31. decembra ove godine. Prema pravilima svetske organizacije, o prvom čoveku UN odluku donosi Generalna skupština, na predlog Saveta bezbednosti.

Ban Ki-mun, bivši šef diplomatije Južne Koreje, osmi je generalni sekretar UN.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.