Masovna hapšenja u Belorusiji

U Belorusiji je uhapšeno oko 300 učesnika masovnih antivladinih demonstracija širom zemlje, tokom obeležavanja Dana nezavisnosti.
U Belorusiji je uhapšeno oko 300 učesnika masovnih antivladinih demonstracija širom zemlje, tokom obeležavanja Dana nezavisnosti.

Beloruska Grupa za zaštitu ljudskih prava "Vjasna" navela je da je 200 ljudi uhapšeno u Minsku tokom jučerašnjeg protesta, dok je još oko 80 uhapšeno u drugim delovima zemlje, uključujući regionalne beloruske centre Grodno, Gomel i Mogiljev, prenela je agencija AFP. Većinu hapšenja obavila je beloruska policija u civilu, koja se pomešala s demonstrantima i dojavljivali pripadnicima snaga bezbednosti. Agenti su grubo ubacivali demonstrante u policijske kombije, poznate kao "avtozaki" kojima su odvezeni u obližnje pritvorske jedinice.

Privedeni demostranti bi trebalo da se pojave na sudu u Minsku kasnije danas i prete im petnaestodnevne zatvorske kazne pod optužbom za huliganstvo. Beloruska policija je u nedelju suzavcem, pendrecima i hapšenjem razbila proteste u prestonici Minsku i drugim delovima zemlje na obeležavnju Dana nezavisnosti. Demonstranti su pokušali da nezadovoljstvo režimom predsednika Aleksandra Lukašenka izraze tapšanjem rukama, ali je policija uhapsila sve koji su se pridružili masovnom aplauzu.

Beloruski predsednik Lukašenko ocenio je da su javni protesti protiv njegove vladavine deo plana da se sruši režim, što on, kako je rekao, nikada neće dozvoliti.
  • nostromo

    04.07.2011 13:28
    Samo se ugledaj na zapadne
    zemlje i njihove metode suzbijanja "demokratskih protesta"i niko neće moći ništa da zameri.
  • mile

    04.07.2011 12:09
    Lukašenko
    Imali smo mi takvog dripoša.
  • .

    04.07.2011 12:06
    Ljudska prava?
    Stanje u pojedinim bivšim SSSR republikama, kao i u samoj Rusiji, može se reći da je na ivici humanitarne katastrofe, za većinu "malih" ljudi.

    Ukoliko nekoga interesuje da pogleda izveštaje o tranziciji zemalja centralne i istočne Evrope i Evroazije iz komunizma u - mmmmm - nešto drugo, evo ih:

    http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=678

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.