Otkaz najpoznatijem arheologu

Jedan od najpoznatijih Egipćana, doktor Zahi Havas dobio je otkaz sa funkcije ministra za antikvitete, piše britanski dnevnik "Dejli telegraf".

Jedan od najpoznatijih Egipćana, doktor Zahi Havas dobio je otkaz sa funkcije ministra za antikvitete, piše britanski dnevnik "Dejli telegraf".

Doktor Havas je nazivao sebe "pravim Indijanom Džonsom" i bez njega je skoro bilo nezamislivo videti bilo koji televizijski program povezan sa prošlošću Egipta. On je sada postao poslednja žrtva reformi egipatske vlade pošto je otpušten sa funkcije ministra za antikvitete.

Doktor Havas je proteklih godina bio direktor egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, a pre toga bio je zadužen za piramide i sfinge na platou Giza izvan Kaira. U čast toga što ga je američki filmski producent Džordž Lukas konsultovao pre nego što je stvorio lik Indijane Džonsa, kojeg je u više ostvarenja igrao Harison Ford, doktor Havas je retko kada viđen u javnosti bez specifičnog šešira. Po objavljivanju vesti o odlasku doktora Havasa sa funkcije, društvene internet stranice poput "Tvitera" preplavljene su komentarima poput "Kletva mumije na delu", "Zahi Havas više neće biti u svakom televizijskom programu iz Egipta", do mnogo jednostavnijih kao što je "Molim te, ponesi i šešir".

Doktor Havas bio je popularan među novinarima, posetiocima i jedno vreme među Egipćanima zbog svog stila i posvećenosti promociji egipatskih blaga. Ali, lokalni arheolozi su ga optuživali da je preuzimao njihove zasluge i da "reciklira" otkrića radi publiciteta.

  • bane

    19.07.2011 21:51
    s obzirom u kakvom katastrofalnom stanu se nalaze antikviteti i da jedan od najposecenijih muzeja u kairu, koji lici vise na napusteno skladiste, bilo je krajnje vreme da se nesto desi po tom pitanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet