Temperature preko 50 stepeni u SAD

Središnji deo SAD zahvaćen je talasom vrućine i temperatura prelazi 50 stepeni, saopštila je danas Nacionalna meteorološka služba (NMS).

Središnji deo SAD zahvaćen je talasom vrućine i temperatura prelazi 50 stepeni, saopštila je danas Nacionalna meteorološka služba (NMS).

Za mesec dana oboreno je hiljadu toplotnih rekorda, ali ono što je zaista posebno su trajanje toplotnog talasa, njegova jačina i razmere", rekao je agenciji Frans pres portparol NMS Kristofer Vakaro. Vakaro je dodao da su vrućinom zahvaćene 24 od 50 saveznih država, a očekuje se da će se talas narednih dana proširiti na više od polovine.

Mediji su javili da je 13 ljudi umrlo od posledica visoke temperature vazduha. Talasom vrućine je poslednjih nekoliko dana i nedelja zahvaćen veći deo centralnih krajeva SAD, od granice sa Kanadom - na severu do Teksasa - na jugu.

Vrućina dostiže "opasan nivo", jer je visoka temperatura praćena ekstremnom vlažnošću vazduha, saopštila je NMS.

U ponedeljak je u Ajovi izmereno 55 stepeni, u Ilinoisu i Minesoti 51 stepen, a blizu 50 stepeni izmereno je u saveznim državama Nebraska, Viskonsin i Južna Dakota.

U Vašingtonu je danas 35 stepeni, a predviđa se da će i veći deo istočne obale SAD narednih dana biti pogođeni talasom vrućine, upozorila je NMS.

Meteorolozi za naredne dane prognoziraju temperaturu od 44 ili 45 stepeni.

Građani, posebno stariji, upozoreni su da ostanu kod svojih kuća, da ne isključuju klima-uređaje ili da borave u klimatizovanim tržnim centrima, a objavljeni su i saveti o prepoznavanju prvih simptoma
toplotnog udara i dehidratacije (mučnina, visoka temperatura,
glavobolja).

Jedna elektroenergetska kompanija iz Vašingtona je svoje klijente zamolila da ipak štede struju kako bi se izbegle restrikcije, a jedan nedeljnik iz Tenesija je objavio spisak potoka u kojima se može
potražiti osveženje, i naveo i temperaturu vode.

Guvernerka savezne drzzave Oklahome Meri Folin  iz Republikanske partije pozvala je u nedelju građane da se mole za kišu, ali su, napominje Frans pres, molitve ostale neuslišene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet