Potvrđena presuda Artmanovoj

Apelaciono veće Tribunala u Hagu potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je bivša predstavnica tužilaštva Florans Artman osuđena na novčanu kaznu od 7.000 evra.
Apelaciono veće Tribunala u Hagu potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je bivša predstavnica tužilaštva Florans Artman osuđena na novčanu kaznu od 7.000 evra. Ona je kažnjena jer je objavila dve poverljive odluke suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Apelaciono veće odbacilo je u potpunosti žalbu Florans Artman na prvostepenu presudu, koju joj je Tribunal izrekao u septembru 2009. Artmanova će kaznu morati da plati u dve rate - prvu do 18. avgusta i drugu do 19. septembra.
Ona je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte.

U knjizi "Mir i kazna" i članku pod naslovom "Prikriveni ključni dokazi o genocidu", koji je objavio Bosanski institut, Artmanova je, posle odlaska sa dužnosti, tvrdila da su sudsko i žalbeno veće Tribunala u postupku protiv Miloševića pogrešili kada su odobrili zahtev vlasti SRJ da zapisnici Vrhovnog saveta odbrane na suđenju Miloševiću imaju poverljiv status radi zaštite nacionalnih interesa SRJ. Zvanični Beograd je, po Florans Artman, kasnije to iskoristio da spreči upotrebu zapisnika u procesu pred Međunarodnim sudom pravde po tužbi BiH protiv SRJ zbog navodnog genocida.

Artman je u knjizi - napominjući da su "poverljive" - citirala dve odluke kojim je apelaciono veće Tribunala odbilo da na zahtev Tužilaštva skine oznaku poverljivosti sa delova zapisnika VSO. Ona je ocenila da zahvaljujući tim odlukama žalbenog veća Tribunala "informacije o direktnoj umešanosti Srbije u rat u Bosni i pokolje u Srebrenici ostaju nedostupne Međunarodnom sudu pravde i javnosti". Međunarodni sud pravde je u presudi, izrečenoj u februaru 2006, SRJ proglasio odgovornom što nije sprečila genocid u Srebrenici, ali ne i za sam genocid.
  • Gillan

    20.07.2011 07:42
    Mos misliti. Lakse ce ona platiti tu sicu u odnosu na njenu platu nego sto ovde neki nas plati za divljanje od 58 km na sat.
    Man'te nas ovakih vesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet