Julija Timošenko u pritvoru

Sud u Kijevu odredio je danas pritvor bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja. Sud je time udovoljio zahtevu tužilaštva koje je tražilo određivanje pritvora Timošenkovoj zbog stalnog kršenja naloga suda.

Sud u Kijevu odredio je danas pritvor bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja. Sud je time udovoljio zahtevu tužilaštva koje je tražilo određivanje pritvora Timošenkovoj zbog stalnog kršenja naloga suda.

 

Pristalice bivše premijerke su na tu odluku suda počele da uzvikuju: "Sramota, sramota!". Nakon te odluke, Timošenkova je zatražila da joj ne stavljaju lisice u sudnici što joj je udovoljeno, pa su joj stavljene kad je izvedenaiz prostorije. Pre hapšenja Timošenkove, sadašnji premijer Ukrajine Mikola Azarov svedočio je protiv nje. Timošenkova je optužena da je kao premijerka 2009. godine zloupotrebila službeni položaj pošto je bez odobrenja vlade dozvolila potpisivanje ugovora o uvozu ruskog gasa po nepovoljnoj ceni čime je oštetila državu za oko 130 miliona evra. U slučaju da bude osuđena, Timošenkova bi mogla da dobije 10 godina zatvora. Timošenkova je optužena i za proneveru više stotina miliona dolara, a istrage se vode protiv još nekih bivših zvaničnika njene vlade.

Timošenkova tvrdi da je istrage protiv nje i njenih saradnika pokrenuo predsednik Viktor Janukovič kako bi ućutkao opoziciju i izbacio ih iz izborne trke 2012. godine, kada su planirani parlamentarni izbori.

Julija Timošenko bila je premijerka Ukrajine od februara do septembra 2005. godine, a na toj funkciji je ponovo bila od decembra 2007. do marta 2010. godine.

  • Lalla

    05.08.2011 20:45
    nesto kao da je poznato...
    Dali slucajno ili namerno;vest je nepotpuna..
    Nepise u cemu se ogledala zloupotreba sluzbenog polozaja?????...
    HTV je objavio u vestima;da je potpisala stetan ugovor sa Rusima o kupovini gasa;po mnogo visoj ceni,pa je gas u Ukrajini bio puno skuplji.......
    Neznam zasto;ali mi se nesto cini prepoznatljivo!!!!!!!!!!..........
    Druzo Tito,skrenusmo sa puta
    Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!.........
  • cvrc

    05.08.2011 17:23
    Mislila je da će lepotom i etno frizurom da prikrije kriminal kojim se bavila.
  • Lalla

    05.08.2011 17:22
    lako meni za......
    Lako meni za Juliju Premijerku....
    Mene muci kada ce u Srbiji neko biti uhapsen;Vakcine,Kolubara,enormni manjkovi NIS-a Srbijagasa,EPS-a............
    Druze Tito,skrenusmo sa puta
    Sad nas je@ i Kurta i Murta!!!!!!!!!!!!.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.