Češki predsednik protiv gej parade

Češki predsednik Vaclav Klaus podržao je danas ocenu svog bliskog saradnika da prva gej parada u Pragu 13. avgusta ne bi smela da se održava pod pokroviteljstvom praškog gradonačelnika, kao i tezu da je homoseksualnost devijacija.

Češki predsednik Vaclav Klaus podržao je danas ocenu svog bliskog saradnika da prva gej parada u Pragu 13. avgusta ne bi smela da se održava pod pokroviteljstvom praškog gradonačelnika, kao i tezu da je homoseksualnost devijacija.

Klausa su danas češka opoziciona levica i najmanji partner u vladi stranka Javne stvari pozvali da se distancira od ocena zamenika šefa kancelarije šefa države Petra Hajeka, koji je rekao da je gej parada politička demonstracija izvitoperenih vrednosti, i homoseksualce nazvao devijantnim sugrađanima.

Češki predsednik je rekao da homoseksualci zaslužuju toleranciju, ali ne i da im gradonačelnik u ime tako značajne javne institucije, grada Praga, daje javnu podršku.

O Hajekovim rečima da homoseksualci propagiraju svet u kome monstrum multikulturalizma proždire nacionalne tradicije, a seksualna ili bilo koja druga devijacija prozvana je vrlinom, abnormalnost normom, a destrukcija društva kao sveti napredak, Klaus je kazao da bi on lično birao neke druge reči, ali da ni on ne oseća nikakav ponos što će se u Pragu održati gej parada.

Klaus je odbio kritike da je devijacija reč uvredljiva za homoseksualce i dodao da parada nije manifestacija homoseksualnosti koju treba poštovati, već homoseksualizma kojeg se češki predsednik boji isto kao ostalih, po njegovoj oceni pomodarskih štetnih "izuma", kao što je multikulturalizam.

Klaus je podsetio da je stavio veto na zakon o registrovanom partnerstvu, odnosno istopolnim brakovima.

Parlament ga je međutim preglasao i od 2006. godine uz podršku većine, stabilno više od dve trećine Čeha, lezbijke i homoseksualci mogu zvanično da sklapaju brakove, jedino im nije dato pravo da usvajaju decu.

  • Tiberius

    05.08.2011 19:56
    homoseksualizam nije devijacija nego varijacija. devijacija je tvrdoglavo odbijanje naucnih cinjenica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet