Sve više nemačkih škola uvodi budizam

Časovi budizma su od 2003. godine uvedeni u državne škole samo u Berlinu, ali se izučavanje te religije polako uvodi i u private škole u drugim oblastima u Nemačkoj, preneli su nemački mediji.
Časovi budizma su od 2003. godine uvedeni u državne škole samo u Berlinu, ali se izučavanje te religije polako uvodi i u private škole u drugim oblastima u Nemačkoj, preneli su nemački mediji.

Poli, Mandana, Frančeska i Adrijan imaju između sedam i devet godina i idu u školu "Internacionale Frojdenšule", koja u svom planu i programu nudi časove budizma. Profesor Hajdnrih ih uči da zatvore oči, budu mirni, slušaju sopstveno disanje i osete toplotu u telu, jednom rečju da meditiraju. "Morate da naučite da se skoncentrišete. Možete sedeti ili ležati, ali je važno da budete tihi i mirni. Pokušajte da ispraznite mozak, da ne razmišljate ni o čemu", rekla je Frančeska.

Njen drug Adrijan smatra da se meditacija uči. "Morate da naučite da se skoncentrišete. Možete sedeti ili ležati i meditirati. Ali je veoma važno da se udaljite od svega i da nemate nikakvih misli u glavi", objasnio je on.

"Internacionale Frojdenšule" je veoma posebna i jedina je koja deci svih uzrasta daje mogućnost da, pored časova katolicizma i protestantizma, prisustvuju i časovima budizma, islama, judeizma i hinduizma. Časovi su jednom nedeljno i traju dva sata. Ali, postavlja se pitanje kako decu učiti budizmu bez knjiga ili nastavnog plana. Profesor Hajndrih misli da ima odgovor na to. "Prvo morate da se zapitate šta želite da postignete, odnosno šta želite da naučite dete i u kom smeru želite da se ono razvija. Da budem iskren, ja još uvek tražim odgovore na ta pitanja, iako predajem već tri godine", istakao je profesor. On je dodao da su njegovi časovi, pre svega, rad na ličnom razvoju i boljem upoznavanju života.

Prema Adrijanovim rečima, na svakom času se praktikuje takozvana "meditacija mira i ljubavi". "Počinjemo s ljubavlju usmerenom ka sebi, a zatim širimo mir i ljubav na porodicu, familiju, prijatelje i ceo svet. Mir i ljubav - to su najvažnije stvari u životu", napomenuo je ovaj dečak.

Iako sedeti ili ležati satima može da bude naporno, ovo četvoro dece kaže da im nije teško da meditiraju. Kada se čas meditacije završi, deca s profesorom sedaju za okrugli sto i započinje priča o budističkim hramovima i kako se oni razlikuju od hrišćanskih crkava. Zatim se prelazi na tri utočišta - Buda, Dharma i Sangha. Buda je zvanje koje se daje osobi koja je postigla potpuno budjenje. To je biće koje je u sebi do kraja iskorenilo mržnju, pohlepu i neznanje, oslobodivši se, na taj način, patnje. To je osoba koja vidi stvari oko sebe onakvima kakve zaista jesu i koji je dostigao stanje bestrašća - nirvanu. Dharma je istina, odnosno ispravnost Budinog učenja, i Sangha - onaj koji je prihvatio dharmu i, na taj način, postao Budin sledbenik.

Sledeće što se uči jeste pet moralnih pravila: ne ubi ništa što je živo; ne kradi; ne zloupotrebljavaj seksualna zadovoljstva; ne zloupotrebljavaj govor (ne laži, ne vredjaj, ne ogovaraj…) i ne uzimaj alkohol ili droge, jer pomračuju svest i onda je lakše prekršiti prethodna pravila.

Učenje se zaokružuje "plemenitim osmostrukim putem" koji, prema Budinom učenju, vodi do prestanka patnje u čovekovom životu. Ovaj put je, u suštini, praktični vodič za življenje, zasnovan na etičkoj i meditativnoj disciplini.
  • religija je zlo

    09.08.2011 14:36
    Budalizam
    http://www.youtube.com/watch?v=L6GzVCYqoyY
  • 07.08.2011 05:17
    ns
    Tvorac je JEDAN

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.