Albanski rudari štrajkuju glađu

Štrajk glađu grupe zaposlenih u rudniku hroma u Albaniji ušao je u četvrtu nedelju ali oni još nisu uspeli da se  izbore za povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

Štrajk glađu grupe zaposlenih u rudniku hroma u Albaniji ušao je u četvrtu nedelju ali oni još nisu uspeli da se  izbore za povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

U sindikatu su izjavili da su ove nedelje deset od ukupno 13 štrajkača glađu zamenili novi radnici, pošto su se oni suočili sa zdravstvenim problemima. Štajk glađu u rudniku Belkiza, 50 kilometara severno od Tirane, počeo je 26. jula posle tronedeljnih protesta 700 rudara.

Oni traže od  firme ACR, čiji je vlasnik austrijska kompanija DCM DECOmetal, povećanje plata za 20 procenata. U sindikatu ističu da rudari štrajkuju glađu u jednom oknu na dubini od 1.400 metara ispod površine. U austrijskoj kompaniji ne pokazuju spremnost da pregovaraju sa rudarima. U firmi tvrde da redovno povećavaju plate i da investiraju u novu opremu, što u sindikatima demantuju. "Oni se ponašaju kao italijaska mafija", izjavio je lider Federacije albanskih sindikata Tafe Koleci.

  • 16.08.2011 21:26
    Ne znam kako albanski rudari strajkuju gladju, ali ako su strajkaci poput Tome Nikolica...
  • burga

    16.08.2011 19:52
    Trepča
    Sećamo se i kako su u trepči štrajkovali glađu u nekom oknu, a svi bili uredno izbrijeni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.