Umro autor Zagora i Mister Noa

Izdavač italijanskih stripova "Teks Viler" i "Dilan Dog" i tvorac popularnih strip junaka Zagora i Mistera Noa Serđo Boneli umro je u Monci u 79. godini, izvestili su italijanski mediji.

Izdavač italijanskih stripova "Teks Viler" i "Dilan Dog" i tvorac popularnih strip junaka Zagora i Mistera Noa Serđo Boneli umro je u Monci u 79. godini, izvestili su italijanski mediji. Boneli je umro u bolnici u koju je primljen pre nedelju dana.

Bio je oženjen i imao je sina Davidea koji je bio zadužen za marketing u izdavačkoj kući "Serđo Boneli editore" iz Milana. Boneli je bio sin Đana Luiđija Bonelija, koji je 1948. stvorio lik Teksa Vilera, teksaškog rendžera koji postaje vođa plemena Navaho i brani slabe. Veoma mlad je počeo da radi u porodičnoj izdavačkoj kući, najpre kao kurir i radnik u skladištu, a 1957. dolazi na čelo izdavačke kuće "Čepim", koja kasnije menja ime u "Serđo Boneli editore".

Kao scenarista pod imenom Gvido Nolita stvorio je likove Zagora (1961) i Mister Noa (1975). Prema pisanju dnevnika Republika, Mister No je lik koji "predstavlja momenat prekida sa tradicijom izdavačke kuće koju je osnovao njegov otac". "Vojnik Džek Drejk je antijunak, veoma human i veoma daleko od nepogrešivih junačkih figura poput Teksa Vilera", navodi taj list.

Boneli je zamenio svog oca na mestu scenariste stripa "Teks Viler", koji je i danas jedan od najprodavanijih stripova u Italiji. Dilan Dog, koga je 1986. stvorio Ticijano Sklavi, inspirisan je glumcem Rupertom Everetom. Taj strip je 2010. poslužio kao inspiracija za holivudski film "Dylan Dog: Dead of Night" u režiji Kevina Manroa.

  • Ja

    27.09.2011 08:11
    Hvala na predivnim stripovima
    Ti stripovi su bili sastavni deo moje mladosti, čitali smo ih svi, skupljali, razmenjivali..
  • Zex

    27.09.2011 07:40
    Odrastao sam na ovome...
  • deda

    27.09.2011 06:41
    nekad i sad
    ja sam nekad krišom čitao stripove a dans bih bio srećan da moja deca čitaju bar to!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.