Meksiko: Odsekli glavu novinarki

U meksičkom gradu Nuevo Laredo policija je pronašla telo Marisol Masijas Kastanede, zaposlene u listu "Primera ora".
U meksičkom gradu Nuevo Laredo policija je pronašla telo Marisol Masijas Kastanede, zaposlene u listu "Primera ora". Kraj tela je bila rukom pisana poruka, koja ukazuje da je ubijena zbog onoga što je na gradskom društvenom internet sajtu pisala o kartelu trgovaca drogom poznatom kao Zetas, koji iz Lareda u Teksasu kontroliše ovaj grad. Odrubljena glava ubijene novinarke nađena je na jednoj obližnjoj steni.

"Ja sam Devojka iz Lareda, a ovde sam zbog svojih i vaših izveštaja", piše u poruci. "Oni koji ne žele da veruju treba da znaju da mi se ovo dogodilo zbog onog što sam radila, zbog toga što sam verovala vojsci i mornarici. Hvala na pažnji. S poštovanjem, Devojka iz Lareda... ZZZZZ".

Slovo Z ukazuje na kartel Zetas, bandu koju su formirali vojni dezerteri, poznatu po masovnim ubistvima i jezivim pogubljenjima, dok je Devojka iz Lareda nadimak koji je Kastaneda koristila prilikom pisanja na gradskoj društvenoj mreži, koja građane redovno poziva da se obrate meksičkoj armiji, mornarici i policiji, a ima i odeljak na kome korisnici mogu da prijave gde se nalaze skrovišta i prodajna mesta lokalnih bandi trgovaca drogom. Takva vrsta informacija verovatno je bila ono čime je Devojka iz Lareda navukla gnev kartela droge, pri čemu nije jasno na koji način su pripadnici bande doznali njen pravi identitet.

Stanovnici meksičkih pograničnih gradova u kojima hara nasilje često pod nekim nadimkom preko interneta izveštavaju o nasilju bandi trgovaca drogom. To omogućava izvesnu anonimnost, a društveni mediji i mreže na internetu često su jedini način da se obaveste koje gradske četvrti treba izbegavati zbog pucnjave ili napada bandi.
Prema izveštaju Meksičke komisije za ljudska prava, u Meksiku je ove godine ubijeno osam novinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.