Florans Artman nije platila 7.000 evra kazne

Međunarodni tribunal u Hagu potvrdio da bivša portparolka glavne tužiteljke Florans Artman nije platila kaznu od 7.000 evra zbog nepoštovanja tog suda.

Međunarodni tribunal u Hagu potvrdio da bivša portparolka glavne tužiteljke Florans Artman nije platila kaznu od 7.000 evra zbog nepoštovanja tog suda.

"Do danas Tribunal nije dobio nikakvu uplatu", rekla je predstavnica suda Nerma Jelačić.

Prema njenim rečima, Sekretarijat Suda će o tome obavestiti Apelaciono veće koje će odlučiti o "sledećim koracima". Tribunal je Florens Artman osudio jer je objavila dve poverljive odluke tog suda iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Florans Artman je kaznu trebalo da plati u dve rate, a Sekretarijat je krajem avgusta obavestio sudije da je prva rata izostala. Rok za uplatu druge rate kazne istekao je 19. septembra.

Ona je od 2000. do 2006. bila predstavnica za štampu tadašnje glavne tužiteljke Tribunala Karle Del Ponte.

U knjizi "Mir i kazna" i članku pod naslovom "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" koji je objavio Bosanski institut, Artman je, posle odlaska sa dužnosti, 2007/8. tvrdila da su sudsko i žalbeno veće Tribunala u postupku protiv Miloševića pogrešili kada su odobrili zahtev vlasti u Beogradu da zapisnici Vrhovnog saveta odbrane imaju poverljiv status zbog zaštite nacionalnih interesa SRJ.

Zvanični Beograd je, po Florens Artman, to iskoristio da spreči upotrebu zapisnika u procesu pred Medjunarodnim sudom pravde po tužbi kojom je BiH tvrdila da je SRJ odgovorna za genocid nad nesrbima tokom bosanskog rata.

Međunarodni sud pravde je u presudi februara 2006. proglasio SRJ odgovornom što nije sprečila genocid u Srebrenici, ali ne i za sam genocid.

U presudi Tribunal je utvrdio da je Artman, objavljivanjem tih odluka "namerno i voljno ometala sprovodjenje pravde" i time počinila krivično delo nepoštovanja suda.

Sudije su naznačile da postupci Florens Artman mogu ugroziti saradnju država sa Tribunalom i narušiti poverenje javnosti u Tribunal.

Kao olakšavajuću okolnost, sudsko veće je uzelo u obzir to što je deo informacija iz njen knjige već bio objavljen, kao i to što "knjiga nije bila komercijalni uspeh", a Florens Artman se unapred zadužila kod izdavača za 10.000 evra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.