Istrage o bivšim čuvarima koncentracionih logora

Nemačko tužilaštvo ponovo je otvorilo više stotina neaktivnih istraga o čuvarima u logorima u Drugom svetskom ratu, protiv kojih bi mogle da budu podignute optužnice zahvaljujući presudi bivšem čuvaru Ivanu Džonu Demjanjuku.
Nemačko tužilaštvo ponovo je otvorilo više stotina neaktivnih istraga o čuvarima u logorima u Drugom svetskom ratu, protiv kojih bi mogle da budu podignute optužnice zahvaljujući presudi bivšem čuvaru Ivanu Džonu Demjanjuku.

Šef odseka nemačkog tužilaštva zadužen za istragu ratnih zločina u Drugom svetskom ratu Kurt Šrim rekao je agenciji AP da, uzimajući u obzir duboku starost osumnjičenih, vlasti ne čekaju da se okonča žalbeni proces u slučaju protiv Demjanjuka. On je dodao da se radi o verovatno "manje od 1.000" osumnjičenih koji su još živi i mogu da budu krivično gonjeni, a nalaze se u Nemačkoj i inostranstvu.

U prilog novim istragama ide činjenica da mnogi osumnjičeni već decenijama žive pod svojim pravim imenom, verujući da ne moraju da se plaše istrage. Šrim je dodao da ima smisla izneti nove slučajeve pred sud tek kada bude završen žalbeni proces u Demjanjukovom slučaju, da tužbe ne bi bile odbačene ako Demjanjuk bude oslobođen.

Efraim Zurof, direktor jerusalimskog Centra "Simon Vizental", najavio je pokretanje nove kampanje kojom treba da se uđe u trag preživelim ratnim zločincima i ocenio da je presuda Demjanjuku otvorila vrata procesima za koje je ranije mislio da neće biti mogući.

Demjanjuk (91), izručen je Nemačkoj iz SAD 2009. godine, kako bi mu bilo suđeno, a u maju je proglašen krivim po više od 28.000 tačaka optužnice za saučesništvo u ubistvu dok je radio kao čuvar u logoru Sobibor, u okupiranoj Poljskoj. Demjanjuk je osuđen na pet godina zatvora, i to je prvi put da je tužilaštvo uspelo da dokaže krivicu bez direktnih dokaza da je optuženi učestvovao u nekom konkretnom ubistvu.
  • 06.10.2011 12:31
    Što ih traže? Da ih pošalju u Mađarsku po odlikovanja?
  • @PEra

    06.10.2011 06:52
    Jesi li čuo nekada za Nirnberški proces? Malo se obrazuj pre nego što počneš da lupetaš.
  • PEra

    05.10.2011 21:08
    eh
    da smo mi svetska sila ko oni, ne bi oni sme li da cekaju 65god. nego ko mi sto smo morali sa hagom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.