Nemci bi izabrali socijaliste, demohrišćane i pirate

Većina Nemaca bi želela da sledeću vladu vodi koalicija demohrišćana kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata, pokazala anketa objavjena u "Bild am zontag".

Većina Nemaca bi želela da sledeću vladu vodi koalicija demohrišćana kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrata, pokazala anketa objavjena u "Bild am zontag". Samo 12 odsto bi želelo sadašnju koaliciju demohrišćana i liberala.



Oko 41 odsto Nemaca je mišljenja da bi socijaldemokrate (čiji je poslednji kancelar Gerhard Šreder) i demohrišćani zajedno najbolje mogli da reše probleme države, dok 33 odsto veruje da bi to bili socijaldemokrate i partija Zeleni, koju je nekada vodio bivši šef nemačke diplomatije Joška Fišer.

Kada je reč o aktuelnom savezu demohrišćana i liberala, koje sada vodio vicekancelar Filip Rosler, još svega 12 odsto Nemaca bi želelo takvu koaliciju. Za demohrišćane kancelara Merkel bi, kada bi u nedelju bili izbori, glasalo 32 odsto, a za liberale jedva tri odsto, tako da bi sadašnja vladajuća koalicija imala podršku 35 odsto Nemaca.

Za socijademokrate bi glasalo standardnih 28 odsto, a za Zelene 17, odnosno, ukupno bi ovi „prirodni“ politički saveznici imali 45 odsto glasova, a Levica, nastala spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG partije sedam odsto.

Pravo iznenađenje, sudeći po rezultati ankete, jesu „pirati“ - partija iznikla iz protesta koja je nedavno na izborima u Berlinu postigla ogroman uspeh i za koju bi, na saveznom nivou, glasalo čak devet odsto birača, što bi joj omogućilo ulazak u Bundestag.

Podrška "piratima" od devet odsto proističe iz velikog nezadovoljstva birača drugim partijama.

Najvažniji ciljevi „pirata“, partije o kojoj se već govori kao o specifičnom političkom elementu su više slobode na internetu, više zaštite podataka, manje video-nadgledanja, ukidanje biometrijskih pasoša, pravo na besplatne kopije, recimo, muzike na internetu- a osim toga, u berlinskom programu partije našli su se i zahtevi za legalizaciju snabdevanja „za sopstvene potrebe“ kanabisom, odnosno, proizvodima od kanabisa.

  • 09.10.2011 21:21
    Pirati
    Da kod nas postoji onakva piratska partija, definitivno bi izasao da glasam, za njih, a ne za ovu tešku lelemudiju!
  • Gillan

    09.10.2011 17:59
    Kod nas su pirati, ali oni pravi, odavno na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.