Tajvan neće ujedinjenje s Kinom

Tajvanski predsednik Ma Jing-džeu odbacio je danas poziv kineskog predsednika Hu Đintaoa na ujedinjenje sa Kinom, zalažući se za status kvo i demokratizaciju kontinentalne Kine.

Tajvanski predsednik Ma Jing-džeu odbacio je danas poziv kineskog predsednika Hu Đintaoa na ujedinjenje sa Kinom, zalažući se za status kvo i demokratizaciju kontinentalne Kine.

- Mi smo za status kvo bez ujedinjenja, bez nezavisnosti i bez primene sile - izjavio je predsednik Tajvana povodom obeležavanja stogodišnjice kineske revolucije koja je počela 10. oktobra 1911. godine, kada je svrgnuta carska vlast. Status kvo je "u velikoj meri smanjio tenzije i na jednoj i na drugoj strani i dobio podršku međunarodne zajednice", rekao je Ma Jing-džeu na komemoraciji u Tajpeju.

Kineski predsednik Hu Đintao pozvao je juče na ujedinjenje Kine i Tajvana na obeležavanju stogodišnjice od kineske revolucije. Obraćajući se najvišim zvaničnicima kineske komunističke partije, među kojima je bio i bivši predsednik Djijang Cemin, Hu je odbacio mogućnost da Kina prizna nezavisnost Tajvana.

Tajvan je de fakto stekao nezavisnost nakon okončanja gradjanskog rata 1949. godine, ali Peking to ne priznaje i smatra to ostrvom odmetnutim delom svoje teritorije. Nakon izbora predsednika Ma Jing-džeua 2008. godine koji je pristalica jačanja veza s Kinom, odnosi Peking i Tajpeja su ipak bolji nego ikada do sada. Kina je glavni trgovinski partner Tajvana i prva destinacija tajvanskih investitora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet