U Siriji i pored primirja 12 mrtvih

Arapska liga optužila je sirijsku vladu da nije ispunila prošlonedeljni dogovor o primeni plana Lige, kojim se predviđa obustava nasilja u Siriji. Samo tokom današnjeg protesta snage bezbednosti su ubile 12 civila, javila Frans pres.

Arapska liga optužila je sirijsku vladu da nije ispunila prošlonedeljni dogovor o primeni plana Lige, kojim se predviđa obustava nasilja u Siriji. Samo tokom današnjeg protesta snage bezbednosti su ubile 12 civila, javila Frans pres.

 

"Arapska liga donela je odluku da 12. novembra održi novi sastanak o Siriji, zbog nastavka nasilja u toj zemlji, i zato što sirijska vlada nije ispunila dogovor o primeni plana Lige, kako bi zemlja izašla iz krize", navodi se u saopštenju organizacije.

Prema podacima sirijskih aktivista, snage bezbednosti su tokom današnjih antirežimskih protesta u istočno-sirijskom gradu Homsu ubile devetoro ljudi, u Hami dvoje, dok je u Idlebu život izgubio jedan čovek.

Povodom muslimanskog praznika Kurban Bajram, sirijski predsednik Bašar al Asad prisustvovao je jutros molitivi u džamiji Al Nur u centralno-sirijskom gradu Al Raka.

"Nemamo drugog izbora osim da dobijemo svaku bitku za naš suverenitet i nacionalnu nezavisnost", rekao je Asad, a prenela državna agencija Sana.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil al Arabi pozvao je juče predsednika Sirije da odmah sprovede plan Lige, koji su vlasti te zemlje u potpunosti prihvatile u sredu u Kairu, i upozorio da bi u suprotnom posledice u Siriji i regionu mogle da budu katastrofalne.

Taj plan predviđa obustavu nasilja, oslobađanje uhapšenih u okviru talasa prepresije, odlazak vojske iz gradova, slobodno kretanje posmatrača i međunarodnih medija, a potom otvaranje dijaloga između režima i opozicije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 3.000 ljudi ubijeno je u talasu represije koji je usledio pošto su u Siriji sredinom marta počeli masovni protesti protiv Bašara al Asada i njegove vlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.