Merkel: EU mora promeniti pravila na kojima počiva

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je krajnje vreme da Evropska unija izvrši korenite promene pravila na kojima počiva. Ona navodi da EU mora da pokaže svetu da je sposobna da reši dužničku krizu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je krajnje vreme da Evropska unija izvrši korenite promene pravila na kojima počiva. Ona navodi da EU mora da pokaže svetu da je sposobna da reši dužničku krizu.

 

Merkel je rekla da je situacija u Evropi postala “neprijatna” i da EU neće opstati ako se ne prilagodi krizi koja je intenzivirana u poslednjih nekoliko sedmica.

Ona je pokušala da ovim nastupom pridobije podršku evropskih partnera koji su skeptični prema zalaganju Nemačke za izmene Lisabonskog sporazuma, umesto za radikalne mere usmerene protiv same krize.
“Vreme je za proboj prema novoj Evropi. Zajednica koja kaže da se nikada neće promeniti, bez obzira na ono što se dešava u ostatku sveta, je zajednica koja jednostavno ne može da preživi. Uverena sam u to”, rekla je nemačka kancelarka.

Ona je dodala da se svet menja veoma brzo i da Evropa mora da bude spremna da odgovori na izazove, jer je ostatak međunarodne zajednice neće čekati. Merkel je rekla da deklaracije o dobrim namerama više nisu dovoljne i da su neophodne istinske strukturne reforme.

Vlada u Berlinu nada se da će brza reforma pravila o fiskalnoj stabilnosti EU pozitivno delovati na tržišta, ali nemački zvaničnici i sami priznaju da bi izmena temeljnog sporazuma EU mogla da potraje godinu dana.

Nemačka je zabrinuta i zbog stanja u Italiji jer evropski fond za pomoć nije dovoljan za spas Italije. “Pratimo situaciju u Italiji sa velikim interesovanjem”, izjavio je portparol nemačke kancelarke Štefan Zajbert.

Inače, kamata na zaduživanje Italije danas je dostigla rekordni nivo od uvođenja evra 1999. godine, nakon što je premijer Silvio Berluskoni rekao da će podnijeti ostavku poslije usvajanja budžetskih reformi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.