Beograd 136. po kvalitetu života

Od 221 grada, obuhvaćenog godišnjom studijom međunarodne kompanije "Merser", kvalitet života, treću godinu zaredom, najviši je u Beču, a najniži u Bagdadu, dok je Beograd zauzeo 136. mesto.

Od 221 grada, obuhvaćenog godišnjom studijom međunarodne kompanije "Merser", kvalitet života, treću godinu zaredom, najviši je u Beču, a najniži u Bagdadu, dok je Beograd zauzeo 136. mesto.

Na listi na kojoj su gradovi prvi put ove godine rangirani po bezbednosti prvi je Luksemburg, a Beograd je 127, dok je Bagdad i na ovoj listi poslednji. Najbezbedniji grad u regionu je Ljubljana - na 30. mestu, Zagreb je 75, a Sarajevo deli 127. poziciju sa Beogradom.

Osim Beča, koji prvo mesto u kvalitetu života i ove godine, baš kao i lane, zaslužuje na osnovu odlične infrastrukture, bezbednih ulica i dobre državne zdravstvene službe, u samom vrhu liste gradova u kojima se najbolje živi su i Cirih, Oklend, Minhen, Vankuver i Dizeldorf. Od gradova u regionu po kvalitetu života najbolje je rangirana Budimpešta, na 73. mestu, dok je Ljubljana 75, Zagreb 98, a Sarajevo 155.

Pri rangiranju gradova po kvalitetu života u obzir se uzima 39 kriterijuma, među kojima su politička i ekonomska stabilnost, kultura, zdravlje, higijenski uslovi, kvalitet obrazovanja i javnih usluga. Na vebsajtu kompanije "Merser" navodi se da zapadna Evropa i dalje uživa najviši kvalitet života u poređenju sa drugim regionima u svetu, dok se u istočnoj Evropi i dalje živi za klasu lošije, iako pojedini gradovi, među kojima su Prag, Budimpešta i Ljubljana, neprestano poboljšavaju svoju poziciju.

  • 30.11.2011 16:11
    ns
    E zato ja hocu/a ima jos dosta gradjana/ koji zele da se vojvodjanski gradovi priblize zivotima kao sto je u Ljubljani, nekada je i bio slican nam zivot,

    Isto tako zelim da budemo deo clanica EU kao Budimpesta
    Kakva je Budimpesta bila pre ulaska u EU, a kakva je sada!!
  • Laloš

    30.11.2011 08:50
    Vodim brigu
    Šta se nas vojvođane tiče kako se živi u BG?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet