FOTO: Hiljade u protestu protiv Putina

Više hiljada demonstranata koji protestuju zbog lažiranja rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je vladajuća Jedinstvena Rusija osvojila oko 50 odsto glasova, okupilo se večeras u centru Moskve, na dozvoljenom mitingu.
Više hiljada demonstranata koji protestuju zbog lažiranja rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je vladajuća Jedinstvena Rusija osvojila oko 50 odsto glasova, okupilo se večeras u centru Moskve, na dozvoljenom mitingu.

Prema nekim procenama, u protestu je učestvovalo između pet i deset hiljada ljudi. Oni su uzvikivali "Rusija bez Putina".

U centru Moskve večeras je zatvoreno više ulica i stanica metroa, a policijskim snagama su se pridružili i pripadnici unutrašnje vojske MUP-a i specijalne snage OMON, koji su pokušali da blokiraju šetnju demonstranata ka Kremlju.

Nekoliko stotina ljudi ipak je uspelo da probije barikadu i dođe do trga Ljubljanka, gde je smešteno sedište Federalne službe bezbednosti. Tom prilikom je uhapšeno više desetina ljudi, među kojima političar Ilja Jašin, poznati pravnik i bloger Aleksej Navaljni i urednik nedeljnika Nju tajms Ilja Barabanov.

Analitičari smatraju da se takav miting, kako zbog broja ljudi, tako i zbog sastava demonstranata koji su se mirno ponašali, u Moskvi nije viđen od 1993. godine.

Opozicioni političari i posmatrači, naveli su da su izbori imali brojne nepravilnosti, poput ubacivanja dodatnih listića u glasačke kutije.

OEBS je ocenio da tokom kampanje sve političke strane nisu bile ravnopravne, a da mediji u dovoljnoj meri nisu bili nezavisni, ali je i naveo da su glasači u Rusiji, uprkos određenim propustima tokom izbornog procesa, iskoristili svoje pravo na izbor.

  • Scotch Bonnet

    06.12.2011 13:32
    @ZoranNs
    Nemoj mi samo reci da je Ruska oligarhija bolja od Americkog kapitalizma!?!?!? Ja licno mislim da razlike neke nema ali smo svedoci da se u Americi i Rusiji narod polako budi. A Srbija, ma ko j**e Srbiju, ovde narod jos uvek tvrdo spava i lepo sneva o boljem sutra.
  • Spark

    06.12.2011 12:58
    rusofili
    Nasi rusofili uvek su podrzavali ruske diktatore koji su mucili svoj i druge narode (kako je to radio i Milosevic). Ne vole oni ruski narod, nego rusku vojnicku cizmu, pa bila ona Staljinova ili Putinova, svejedno!
    Ako oni nasi izrodi sa Kosova dobiju ruske pasose, neka odu tamo da pomognu ruskoj policiji.
  • ZoranNS

    06.12.2011 09:23
    Sve je to isto
    Putin je manje surov od američkog kapitalizma, naročito onog koji SAD izvozi pod firmom "demokratije".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.