Počeli štrajkovi protiv Montijevih mera štednje

Tri najveća italijanska radnička sindikata započela su danas nedelju štrajkova protiv paketa mera štednje novog premijera Marija Montija, vrednog 33 milijardi evra.
Tri najveća italijanska radnička sindikata započela su danas nedelju štrajkova protiv paketa mera štednje novog premijera Marija Montija, vrednog 33 milijardi evra.

Lučki i transportni radnici kao i zaposleni na autoputevima prekinuli su na tri sada rad, a metalski radnici, među kojima i oni zaposleni u fabrici automobila "Fijat", nisu radili čitavih osam sati. Istovremeno štamparski radnici nisu radili čitavu smenu tako da se većina novina sutra neće pojaviti na kioscima. Štrajk radnika javnog saobraćaja biće održan 15. i 16. decembra, a administracija će štrajkovati 19. decembra.

Ovo je prvi put za šest godina da su lideri tri najveća radnička sindikata govorili sa iste tribine ispred parlamenta.

Premijer Monti nije uspeo da spreči štrajkove tokom sinoćnjeg sastanka sa liderima sindikata, ali je u svom saopštenju istakao da je spreman za amandmane ukoliko su osnovani.

Sa svoje strane sindikati shvataju potrebu za još većom štednjom, ali smatraju da Montijev plan nije fer.

Poslanici su danas pomerili za 24 sata rok za izmenu paketa mera.

Italijanski premijer Mario Monti, ekonomista po zanimanju i nekadašnji komesar EU, najavio je 7. decembra primenu hitnih mera štednje kojima je cilj ušteda 30 milijardi evra, od kojih će 10 milijardi evra biti uloženo u podsticaj privrednog rasta.

  • @Osmi sekretar SKOJa

    13.12.2011 09:53
    E, to bi bila prava stvar. Mi smo bili Unija i pre Evropske unije, pa bi bilo lepo da budemo ponovo. Ili, kao sto bi nekad rekli - i posle Tita-Tito! Mada, tesko sa svim ovim papcima koji nam vode drzave...
  • Osmi sekretar SKOJa

    12.12.2011 21:01
    Mini EU
    EU ce se razici a bivsa Juga ujediniti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.