Al Kaida objavila fotografije zarobljenih Evropljana

Severnoafrički ogranak Al Kaide objavio je danas na internetu fotografije pet Evropljana koji su oteti prošlog meseca u afričkoj državi Mali.
Severnoafrički ogranak Al Kaide objavio je danas na internetu fotografije pet Evropljana koji su oteti prošlog meseca u afričkoj državi Mali.

Al Kaida u Islamskom Magrebu je prošle sedmice preuzela odgovornost za otmicu petoro ljudi - dva Francuza, koje je označila kao francuske špijune, i još tri zapadna državljanina, za koje nije navela iz kojih zemalja dolaze.

Na jednoj fotografiji se mogu videti francuski taoci, vezanih ruku iza leđa, okruženi naoružanim maskiranim muškarcima. Na drugoj je prikazano troje preostalih talaca sa rukama na kolenima, navodeći da izgleda da su svi oteti Evropljani dobrog zdravstvenog stanja.

Vlasti Malija su u ponedeljak saopštile da su uhapsile četiri osobe zbog sumnje da su umešani u otmicu dva Francuza.

Mali se nalazi pred sve većim međunarodnim pritiskom da pojača borbu protiv Al Kaide, koja u otkupu za otete državljane sa Zapada vidi priliku za dobrom zaradom.

U Francuskoj su se pojavile sumnje u identitet dvojice francuskih državljana za koje je izvorno saopšteno da su geolozi, a koji su oteti 23. novembra u gradu Homboriju, blizu granice sa Burkinom Faso. Francuski mediji su izvestili da su dvojica poznati francuskoj obaveštajnoj službi. Jedan od njih učestvovao je u regrutovanju jugoslovenskih plaćenika 90-tih godina za borbe u tadašnjem Zairu, današnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Preostala trojica talaca su oteta 25. novembra u gradu Timbuktu.

  • Nebojša Novi Sad

    13.12.2011 16:51
    Geolozi, ha, ha, ha
    Pa jesu geolozi, ako se geologom može nazvati onaj ko iskopava tajne, ali ne iz zemlje nego iz ministarstava, privrede,... Pa to su poznate špijunčine koje su bile u grupi PAUK za likvidaciju Miloševića, a bili su i organizaciji masakra u Srebrenici i drugim mestima u BiH, ali i širom sveta.
    Da znaju oni ko su ovi likovi, ili bi tražili milijarde za njih ili bi ih zbog onog šta su sve radili odmah najbrutalnije pogubili. Zavisno šta im je veći interes, novac ili osveta. Ali da su oni zarobili njih, o otkupu se ne bi ni razgovaralo.
    Inače su bili i svedoci protiv Miloševića u Hagu. Eh, geolozi, ovi iz Al Kaide vas iskopali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.