Šveđani i Danci sve manje za evro

Šveđani i Danci nikad nisu bili udaljeniji od prihvatanja zajedničke evropske valute evra, što se dovodi u vezu sa sadašnjom krizom sa kojom se suočava većina zemalja u evrozoni.

Šveđani i Danci nikad nisu bili udaljeniji od prihvatanja zajedničke evropske valute evra, što se dovodi u vezu sa sadašnjom krizom sa kojom se suočava većina zemalja u evrozoni.

Prema poslednjim istraživanjima, 87,6 odsto Šveđana se izjašnjava da i dalje treba zadržati nacionalnu valutu - krunu - odnosno da ne treba prihvatiti evro. "Švedsko poverenje u evro nikad dosad nije bilo tako nisko", kažu u institutu "Skop", koji je sproveo anketu.

Slična je situacija i u Danskoj. U toj skandinavskoj zemlji se sada 71 odsto građana izjašnjava da se zadrži nacionalna valuta - danska kruna. "Dužnička kriza u Evropi imala je uticaj na dansko javno mnenje oko evra", kažu istraživači i podsećaju da se u septembru "samo" 60 odsto Danaca protivilo uvođenju zajedničke evropske valute.

Dve skandinavske zemlje su se ranije na referendumima izjasnile protiv prihvatanja evra, iako je Danska član Evropske unije od 1973. a Švedska od 1995. godine. One su sve do kraja ove godine uspešno odolevale ekonomskoj krizi, mada se i one poslednjih meseci suočavaju sa usporenim privrednim rastom i prvim znacima recesije.

  • Евроза

    27.12.2011 11:22
    Шта зна Данац шта је пут без алтернативе. Да о Швеђанима не говоримо, тек ти су пролупали.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet