Hrvatska možda povuče tužbu za godinu, dve

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je da treba godinu ili dve da se reše stvari koje Hrvatska traži u svojoj tužbi protiv Srbije za genocid i da se može razgovarati o povlačenju tužbi ako se to reši.
Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je da treba godinu ili dve da se reše stvari koje Hrvatska traži u svojoj tužbi protiv Srbije za genocid i da se može razgovarati o povlačenju tužbi ako se to reši.

"U budućim odnosima sa Srbijom, svrha je da ljudi konačno saznaju šta je s njihovim u ratu nestalim članovima porodice, važno je da nam se vrati opljačkano kulturno blago i razreše sporne optužbe za ratne zločine", rekla je nova šefica hrvatske diplomatije u intervjuu za lokalnu Osiječku televiziju. "Bez prethodnog rešavanja tih problema, ta tačka ne može doći ni na dnevni red. Ako smo to u stanju da rešimo, onda smo po mom mišljenju napravili jedan ozbiljni iskorak. Vremenski okvir za tako nešto je verovatno godinu-dve", kazala je Pusić, a preneo Radio Slobodna Evropa.

Ona je izjavila da je hrvatski dogovor sa Slovenijom oko rešavanja granične crte pouka da je stvari pametnije, jeftinije i brže rešavati bilateralno.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je juče da dalji razgovor o sudbini hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid zavisi od zahteva koje Hrvatska postavlja, a predsednik Hrvatske Ivo Josipović da bi bilo bolje da se međusobne tužbe za genocid povuku i da o tome treba doneti odgovornu odluku. "Tužba je podneta 1999, osam godina nakon počinjenih zločina, a tu su i neki zahtevi koja Hrvatska postavlja. O ispunjenju tih zahteva od strane naših današnjih partnera u Beogradu zavisi svaki dalji razgovor o sudbini tužbe", rekao je Milanović.

  • Jo

    06.01.2012 18:00
    Svrha je da se vrati opljackana srpska imovina a onda i vase blago.Da ne uporedjujemo vrednost te dve cinjenice.Mislio sam , ajde lepa zena verovatno je i dobra, kad ono, ona politicarka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.