Obeleženo Bogojavljenje širom Evrope

Pravoslavni vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar obeležili su danas praznik Bogojavljenja tradicionalnim plivanjem za krstom u rekama i jezerima.
Pravoslavni vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar obeležili su danas praznik Bogojavljenja tradicionalnim plivanjem za krstom u rekama i jezerima.

Stotine pripadnika male grčke pravoslavne zajednice u Istanbulu i turisti iz susedne Grčke prisustvovali su ceremoniji Bogojavljenja. Oko 20 vernika uskočilo je u ledenu vodu kod istanbulskog Zlatnog roga da iz nje izvadi drveni krst koji je tamo bacio vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi. Krst je dohvatio Apostolos Oikonomu, 40-godišnji Grk koji četvrti put učestvuje u ovoj trci. On je rekao da je ove godine bio srećan i da će doći opet iduće godine i svima poželeo mir i srećnu novu godinu.

Širom Bugarske mladići su takođe uskakali u reke i jezera da dohvate krstove koje su u njih bacali sveštenici prema starom običaju koji obeležava proslavu Bogojavljenja. Prema tradiciji, osoba koja izroni krst biće oslobođena zlih duhova koji su je mučili. Sveštenici bugarske Pravoslavne crkve izgovarali su molitve za blagostanje i blagoslovili boje vojnih jedinica, tradicija koja je bila ukinuta posle dolaska na vlast komunista 1946. godine i ponovo uvedena 1992. U planinskom gradu Kaloferu u centralnoj Bugarskoj, oko 200 ljudi u tradicionalnoj nošnji zagazilo je do pasa u ledenu reku Tundža noseći nacionalne zastave i zatim odigralo spori ples na obali.

U rumunskom selu Petrosani severno od Bukurešta oko 1.000 meštana okupilo se na tradicionalnom obredu blagoslovljenju konja, kojim se izražava zahvalnost životinjama koje imaju važnu ulogu u njihovom životu. "Oni nose drva i kamenje za nas i ovo je i za njih proslava", rekao je 20-godišnji Katalin Ristea, poljoprivrednik. Pravoslavni sveštenici su svetom vodicom poškropili desetine konja, a konji su takođe učestvovali u improvizovanim takmičenjima u vučenju drva uz navijanje meštana. Današnja proslava u tom mestu završena je konjskom trkom. Meštani su jeli ćufte sa roštilja i pili crno vino da proslave današnji praznik.

U Istanbulu desetine policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija čuvalo je stražu na ceremoniji povodom Bogojavljenja organizovanoj na otvorenom, iz predostrožnosti zbog ranijih nacionalističkih protesta protiv patrijaršije.

Pravoslavne crkve koje poštuju Julijanski kalendar, uključujući Srbiju i Rusiju, obeležavaju Bogojavljenje 19. januara. Katolici takođe obeležavaju Bogojavljanje kao sveti praznik 6. januara.

Širom Poljske vernici su danas slavili u verskim povorkama, uključujući i veliku povorku u Varšavi u kojoj su učestvovale hiljade ljudi. Procesiju je predvodio mitropolit varšavski, nadbiskup Kažimjež Nič.

  • 06.01.2012 23:20
    Neko ko se zove Božidar, ne haje...
  • Bozidar

    06.01.2012 18:11
    who cares...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet