Kompjuter ponovo slaže arhivu Štazija

Nemačke vlasti se nadaju da će ogromna "slagalica" koju čine na hiljade dokumenata nekadašnje tajne službe Štazi, izmešanih i pocepanih nakon pada DDR-a, uskoro u celini biti digitalno rekonstruisana pomoću kompjutera.

Nemačke vlasti se nadaju da će ogromna "slagalica" koju čine na hiljade dokumenata nekadašnje tajne službe Štazi, izmešanih i pocepanih nakon pada DDR-a, uskoro u celini biti digitalno rekonstruisana pomoću kompjutera. Probna faza ovog poduhvata, vrednog osam miliona evra, polako se privodi kraju.

U novembru 1989. godine, stanovnici Berlina počeli su da ruše "Zid srama". I dok su svetske kamere beležile taj trenutak, drugi rušilački posao obavljan je daleko od očiju javnosti - Štazi, svemoćna politička policija istočnonemačkog režima, "upregla" se u uništavanje svojih tajni. Tokom nekoliko nedelja, pripadnici ministarstva državne bezbednosti žurno su cepali na stotine hiljada dosijea, izveštaja i drugih akata pre nego što će masa naroda upasti u zgradu ministarstva i zaustaviti njihov rad.

Tako je spaseno 15.500 vreća sa 50.000 do 80.000 iscepanih dokumenata. Godine 1995. započeo je mukotrpan rad na rekonstrukciji ove arhive. Od otvaranja arhive tajne policije, pre tačno 20 godina, do sada je 2,83 miliona ljudi imalo uvid u te akte, a broj podnosilaca zahteva daleko je veći.

Papirići se sada najpre razvrstavaju i skeniraju da bi se potom obavila njihova virtuela rekonstrukcija na osnovu nekoliko parametara kao što su vrsta i boja papira, veličina i tip slova. Dosad je na ovaj način digitalizovano 70 vreća. Do kraja probne faze, za nekoliko meseci, trebalo bi da bude rekonstruisan sadržaj 400 vreća.

  • 15.01.2012 19:52
    Mile, odeš i podneseš zahtev. Zar je toliko teško?
  • mile V

    15.01.2012 15:55
    papiri
    A kad čemo MI moči da pročitamo naše papire.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet