Grob pevačice otkriven u egipatskoj Dolini kraljeva

U egipatskoj Dolini kraljeva otkrivena je grobnica, stara oko 1.100 godina, u kojoj je sahranjena žena koja nije pripadala starim egipatskim dinastijama.
U egipatskoj Dolini kraljeva otkrivena je grobnica, stara oko 1.100 godina, u kojoj je sahranjena žena koja nije pripadala starim egipatskim dinastijama.

Grob žene, za koju se pretpostavlja da je bila Nehmeš Bastet ili Nani, pevačica bogu Amonu Ra, otkrili su egipatski arheolozi u saradnji sa švajcarskim kolegama. Ime pevačice znači da je verovala da je štiti žensko božanstvo Bastet.

Kovčeg Nani je izuzetno očuvan. Elena Polin-Grot sa švajcarskog Bazelskog univerziteta, koja je nadležna za iskopavanja na toj lokaciji, objasnila je da je grob otkriven slučajno. "Mi nismo tražili nove grobnice, već je taj grob bio blizu jednom koji je otkriven pre 100 godina", rekla je ona.

Polin-Grot je kazala da grobnica nije originalno bila namenjena Nehmeš, već je ona u njemu sahranjena 400 godina pošto je grobnica napravljena. Arheolozi ne znaju kome je grobnica prvobitno bila namenjena.

Arheolozi su na osnovu različitih predmeta pronađenih u grobnici utvrdili da je ta žena pevala u hramu Karnak, a kovčeg u kojem je telo pronađeno pripadao je ćerki jednog sveštenika iz vremena 22. egipatske dinastije.

U vreme smrti te pevačice, Egiptom su vladali libijski kraljevi, ali su nezavisnost tada imali sveštenici koji su vladali Tebom i koristili svoj autoritet da sahranjuju članove svojih porodica na kraljevskom groblju, ispričao je Boraik.

Dolina kraljeva u Luksoru je glavna turistička atrakcija Egipta. Grob te žene, za koju se pretpostavlja da je bila pevačica, jeste 64. otkriven u Dolini kraljeva.

  • Ljuba

    16.01.2012 08:57
    Hmm?
    Pre 1100 godina Egipat je već uveliko bio deo islamskog sveta. Pre toga je bio deo (hrišćanske) rimske imperije, a pre toga deo helenističkog carstva Aleksandra Makedonskog. Mogla je biti "pevačica bogu Amonu Ra" u najboljem slučaju pre 2100 ili 3100 godina.
  • seljak

    15.01.2012 22:00
    @na osnovu predmeta...
    Mora da su pronasli "mikrofon kao predmet" koji upucuje na zakljucak da je "grob pevacice".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.