Bukurešt: 59 povređenih, 40 uhapšenih

U protestima u Bukureštu povređeno je 59 osoba, a uhapšeno oko 40.

U protestima u Bukureštu povređeno je 59 osoba, a uhapšeno oko 40.

Oko 1.000 Rumuna okupilo se juče, četvrtog dana protesta, u centralnom delu Bukurešta da bi na miran način iskazali nezadovoljstvo zbog rada vlade i oštrih mera štednje, kao i zbog lošeg životnog standarda. Pored toga, tražili su i ostavku predsednika Trajana Baseskua. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Hoćemo poštovanje" i "Dosta korupcije".

Nekoliko sati nakon početka mirnih demonstracija, stotinak mladih sa kapuljačama počeli su da bacaju kamenice, petarde i dimne bombe, ponavljajući "scenario" od prethodne noći, kada je povređeno nekoliko ljudi. Policija je na to odgovorila koristeći suzavac i potisnula demonstrante koji su hteli da blokiraju saobraćaj na glavnom gradskom trgu. Demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera i kioska i razbili izloge nekoliko radnji.

Policija je saopštila da su većina huligana bili navijači fudbalskih klubova Steaua i Dinamo, koji su takođe bili učesnici prethodnih incidenata. Protesti su počeli u četvrtak, u znak podrške jednom zvaničniku iz sektora zdravstva koji je bio prinuđen da podnese ostavku izložen pritisku jer je kritikovao vladine reforme zdravstvenog sistema. Iako je Basesku u petak povukao sporni predlog zakona o zdravstvenom sistemu, demonstracije su nastavljene nesmanjenom žestinom, prenose agencije.

  • 16.01.2012 12:02
    Hocemo li u EU uniju ha ha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet