Peking zamalo uništen?

Ovih dana je otkriveno da je Peking za samo sedam minuta izbegao uništenje kada je u oktobru prošle godine nemački satelit Rozat, težak dve i po tone, dve decenije nakon svog lansiranja pao na zemlju.
Ovih dana je otkriveno da je Peking za samo sedam minuta izbegao uništenje kada je u oktobru prošle godine nemački satelit Rozat, težak dve i po tone, dve decenije nakon svog lansiranja pao na zemlju.

Satelit koji je na kraju pao u Bengalski Zaliv leteo je pravo ka kineskoj prestonici, a njegov pad na grad bi, da je do njega došlo, bio katastrofalan: ogromni krateri, prekinute linije za snabdevanje gorivom, eksplozije, srušene zgrade i veliki broj ljudskih žrtava u metropoli sa 20 miliona stanovnika.

Prema rečima Manfreda Varhauta iz Evropskog centra za svemirske operacije u Darmštatu, "Peking je ležao direktno na putu poslednje orbite satelita, a naše računice su pokazivale da će ukoliko u Zemlju udari nakon 7 do 10 minuta, sigurno pogoditi kinesku prestonicu".

Kada satelit poput ovoga otkaže miljama iznad naše planete, naučnici nemaju više načina da ga kontrolišu, ali treba imati u vidu i da satelit leti takvom brzinom da deset minuta u svemiru veoma dugo vreme. "Ako u zemlju udari minut ranije, naći će se u Sibiru, a minut kasnije već je u Tihom Okeanu", kaže Varhaut.

Peking je ovog puta imao sreće da je satelit pao sedam minuta kasnije nego što se očekivalo, i na taj način ga mimoišao, ali stručnjaci za svemirske letelice veruju da je samo pitanje vremena kada će nešto od svemirskog otpada takve vrste pasti na neko naseljeno mesto i izazvati razaranje velikih razmera.

Zbog toga je u Nemačkoj trenutno u toku program izgradnje svemirskog štita koji finansira EU, a koji ima za cilj da planetu sačuva od zalutalih asteroida, ali i od svemirskih letelica ljudske proizvodnje koje se na neplaniran način vraćaju kući.

  • @MarkoNS - ???

    01.02.2012 00:51
    Ne pada 200km/h već 20.000km/h. Ovaj satelit je imao ogromno stakleno sočivo koje ne bi sagorelo u atmosferi i palo bi sa stvojih nekoliko stotina kilograma u komadu već pomenutom brzinom.
  • 31.01.2012 18:21
    i ????
    onda bi kina nuklearizovala nemacku bombama i raspala bi se evropska unija i svi bi živeli srećno :)
  • Dr Petrović

    31.01.2012 17:30
    Pada u komadima
    U gornjim slojevima atmosfere se "rastoči", manji delovi na koje se raspadne počinju da gore, oni koji ne izgore u vidu "spreja" padaju u rasutoj formi, pa sad, ko šta "dobije" - to mu je. Svakako ne bi bio uništen grad, to novinari preteruju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.