Novi detalji o ubistvu Kenedija

Davno izgubljen audio snimak, sačinjen nakon ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija, baca novo svetlo na taj događaj, pobuđujući veliko interesovanje istoričara.

Davno izgubljen audio snimak, sačinjen nakon ubistva američkog predsednika Džona F. Kenedija, baca novo svetlo na taj događaj, pobuđujući veliko interesovanje istoričara.

Audio traka je pronađena među ličnim stvarima generala Čestera Klifrona, Kenedijevog pomoćnika koji se nalazio u povorci na motoru u Dalasu kada je američki predsednik ubijen 22. novembra 1963. godine. Traka, u trajanju od nešto manje od dva i po sata, sadrži  razgovore koji su vođeni u predsedničkom avionu kojim je Kenedijevo telo prevezeno iz Dalasa u Vašington, a iz kojih se mogu saznati novi detalji o atentatu. Stručnjaci navode da će snimak podstaći novu debatu među teoretičarima zavere, posebno o Kertisu Lemeju, tadasnjem pomoćniku glavnokomandujućeg američkog vazduhoplovstva, jednog od glavnih Kenedijevih kritičara i suparnika, čije se ime ne spominje u zvaničnoj verziji snimka.

"Ljudi su se uvek pitali gde je Kertis Lemej bio na dan Kenedijevog ubistva, a ova traka otkriva gde se tačno nalazio", kazao je Kenedijev istoričar Daglas Brinkli. Snimljeni materijal, koji je tridesetak minuta duži od poznatog zvaničnog snimka, kupila je 2009. kuća "Raab" iz Filadelfije koja se bavi prodajom retkih dokumenata. "Raab" je traku, čiju je jednu digitalizovanu kopiju poklonila američkoj Nacionalnoj arhivi, stavila nedavno na prodaju za 500.000 dolara.

  • Bastards

    02.02.2012 14:07
    They killed Kenny again
    Two bad - Kenny dead.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.