Kofi Anan specijalni izaslanik u Siriji

Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan izabran je za "zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju", uoči početka, u Tunisu, prve velike međunarodne konferencije posvećene toj zemlji koju bojkotuju Rusija i Kina.

Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan izabran je za "zajedničkog specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju", uoči početka, u Tunisu, prve velike međunarodne konferencije posvećene toj zemlji koju bojkotuju Rusija i Kina.

U zajedničkom saopštenju generalnih sekretara UN i Arapske lige Ban Ki-muna i Nabila al-Arabija, navodi se da će uskoro biti imenovan i Ananov pomoćnik kojeg će izabrati arapske zemlje. Do imenovanja specijalnog izaslanika došlo je usred sve snažnijeg pritiska da međunarodna zajednica učini nešto kako bi zaustavila krvoproliće u Siriji u kome je, od početka pobune u martu prošle godine, poginulo više od 7.600 ljudi, prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava.

Anan, za kojeg se i govorilo da ima najviše šansi da bude izabran na ovo mesto, je bio generalni sekretar UN od 1997. do 2006, a od tada je pozivan da posreduje u sporovima i nemirima, poput onih u Keniji 2008. Ananov zadatak će biti da "posreduje u uspostavljanju primirja i prekidu svakog nasilja i kršenja ljudskih prava, kao i da promoviše mirno rešenje za sirijsku krizu". Konferenciji koju organizuje Arapska liga prisustvovaće i neki sirijski opozicioni pokreti i stranke.

Međutim, međunarodna zajednica je oštro podeljena kada se radi o krizi u Siriji. Rusija i Kina su stavile veto na dve rezolucije Saveta bezbednosti UN kojima je osuđeno nasilje u Siriji i traženo od sirijskog predsednika Bašara Asada da napusti vlast. Otkako je, međutim, Generalna skupština UN prošle nedelje usvojila simboličnu rezoluciju, Rusija je pojačala pozive na veće napore kako bi se olakšala jako teška humanitarna situacija u Siriji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.