VIDEO: Tuluz: U pucnjavi ubijeno troje dece i rabin

U napadu naoružanog motocikliste danas su u jugozapadnom francuskom gradu Tuluzu ispred jevrejske srednje škole ubijene četiri osobe - rabin, njegova dva sina i još jedna devojčica, a francuski predsednik Nikola Sarkozi incident je nazvao nacionalnom tragedijom.
U napadu naoružanog motocikliste danas su u jugozapadnom francuskom gradu Tuluzu ispred jevrejske srednje škole ubijene četiri osobe - rabin, njegova dva sina i još jedna devojčica, a francuski predsednik Nikola Sarkozi incident je nazvao nacionalnom tragedijom.

Deca su uzrasta od tri, šest i deset godina.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je da je današnje ubistvo tri deteta i jednog nastavnika ispred jevrejske škole u Tuluzu nacionalna tragedija.  Sarkozi, koji je došao u Tuluz, naložio je da se sutra u svim školama minutom ćutanja oda pošta ubijenima. On je rekao da će biti "učinjeno sve kako bi bio pronađen" napadač, a da će ministar policije Klod Gean "ostati u Tuluzu koliko god bude bilo potrebno". "To su naša deca, to nisu samo vaša dece, ona su naša", rekao je Sarkozi. "Na teritoriji Republike, ne ubijaju se deca tek tako ... Danas je dan nacionalne tragedije", istakao je Sarkozi.

Veliki rabin Francuske Žil Bernhajm izjavio je da je "užasnut" i "zaprepašćen" jutrošnjim incidentom. I evropski rabini su osudili "varvarski" napad na jevrejsku školu. "Jevreji će odgovoriti na ovaj varvarski i ubilački čin", poručio je rabin Arijeh Goldberg, potpredsednik Rabinskog evropskog centra (RCE) sa sedištem u Briselu, navodeći da je reč o napadu na čitavu jevrejsku zajednicu.

Izrael užasnut napadom

Portparol izraelskog Ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor izjavio je da je Izrael užasnut napadom na jevrejsku školu i da veruje da će francuske vlasti rasvetliti ovu tragediju i izvesti počinioce pred lice pravde.

Predsednik Saveza jevrejskih studenata u Francuskoj (UEJF) Jonatan Hajun pozvao je vlasti da pojačaju bezbednosne mere u jevrejskim školama i sinagogama. "Antisemitski i rasistički govori stvorili su atmosferu nesigurnosti za Jevreje u Francuskoj", istakao je on.

Muškarac koji je pucao pobegao je sa mesta događaja na motociklu, što podseća na slučaj kada je u istom regionu prošle nedelje jedan čovek na motociklu ubio tri padobranca. Napadač odgovoran za današnji incident koristio je oružje istog kalibra kao i ono koje je korišćeno u ubistvu tri francuska vojnika prošle nedelje, saopštili su policijski izvori.

Policija u jugozapadnoj Francuskoj pokrenula je veliku poteru nakon prošlonedeljnog ubistva tri padobranca i ranjavanja još jednog u dva odvojena napada, dovodeći u vezu ove incidente. U oba napada radilo se o izvršiocu koji je pobegao na motociklu. U istrazi učestvuje između 50 i 60 policajaca, uključujući i antiterorističke specijalce.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Klod Gean naredio je da se povećaju mere bezbednosti oko svih jevrejskih škola u Francuskoj.

U Francuskoj živi najveća jevrejska zajednica u Evropi, koja broji oko 700.000 ljudi.

  • 20.03.2012 10:38
    @Sremac
    Samo sam nazvao pravim nazivom nekoga ko konstantno poziva na progone, na šikaniranja, na formiranje arijevske rase i širi mržnju na nacionalnoj i verskoj osnovi.
  • Sremac

    20.03.2012 08:37
    Slobodna Vojvodina
    Anonimuse mora da imas jako ozbiljan problem sa tumacenjem pisane reci i poznavanjem same materije cim si svrstao Slobodnu Vojvodinu medju fasiste.
  • 20.03.2012 06:08
    1
    Zar islamisti ne mogu biti fasisti!?

    Fasizam nije privilegija samo hriscanskog naroda,fasizam se javlja kod svih naroda,i svih veroispovesti tj religija, u raznim oblicima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet