Voz sećanja na žrtve holokausta

Iz Poprada na istoku Slovačke u nekadašnji nacistički koncentracioni logor Aušvic krenuo je jutros specijalni voz sećanja na žrtve holokausta u okviru obeležavanja 70. godišnjice prvog transporta u smrt Jevreja iz Slovačke.
Iz Poprada na istoku Slovačke u nekadašnji nacistički koncentracioni logor Aušvic krenuo je jutros specijalni voz sećanja na žrtve holokausta u okviru obeležavanja 70. godišnjice prvog transporta u smrt Jevreja iz Slovačke.

Marionetska profašistička Nezavisna Država Slovačka 25. marta 1942. godine deportovala je prvim vozom baš iz Poprada u logor Aušvic koji su nemački nacisti podigli na jugu okupirane Poljske, prvih 1.000 jevrejskih devojaka i mladih žena.

U vozu je danas zajedno sa studentima, istoričarima, filozofima, odlazećom premijerkom Ivetom Radičovom i Edita Grosman, Jevrejka iz tog prvog voza pre 70 godina koja je uspela da preživi strahote Aušvica i holokausta.

"To je prilika da upozorimo mlade ljude preko istorije, filozofskih debata, umetničkog izraza na posledice koje može da prouzrokuje dekadencija društva i da to bude memento dokle društvo može da zađe ako ne poštuje moralne i etičke principe", kazala je portparolka Železničkog društva Slovačke Jana Grešnerova.

"Ja imam poslanje. Vratilo se nas nekoliko i mislim da je to zato da pričamo", rekla je pred polazak voza Edita Grosman. Putnici tog voza sećanja na holokaust koji će obići Muzej u kompleksu logora Aušvic-Birkenau.

Voz sećanja na prvi transport slovačkih Jevreja u koncentracione logore samo je jedna u nizu manifestacija, debata, predavanja, izložbi, otkrivanja spomen ploča kojima se obeležava 70. godišnjica tog početka holokausta slovačkih Jevreja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.