Blokirali skupštinsku govornicu zbog Julije Timošenko

Opozicioni poslanici ukrajinske Vrhovne rade blokirali su danas skupštinsku govornicu, zahtevajući da u parlament dođu glavni tužilac i načelnik zatvorske službe kako bi ih izvestili o stanju bivše premijerke Julije Timošenko koja je u zatvoru otpočela štrajk glađu.
Opozicioni poslanici ukrajinske Vrhovne rade blokirali su danas skupštinsku govornicu, zahtevajući da u parlament dođu glavni tužilac i načelnik zatvorske službe kako bi ih izvestili o stanju bivše premijerke Julije Timošenko koja je u zatvoru otpočela štrajk glađu.

Timošenkova je, prema rečima njenog advokata Sergeja Vlasenka, stupila pre nekoliko dana u štrajk glađu u znak protesta "zbog svega što se događa zemlji i njoj lično".

Dve vodeće ukrajinske televizije, kako prenosi Itar Ta s, trebalo bi danas da prikažu razgovor sa zatvorenicom koje izdržava kaznu zajedno sa bivšom premijerkom, a ona je poručila da ni reč od toga što će biti prikazano nije istina, tvrdeći da je njena cimerka govorila pod pretnjama i ucenama.

Bivša premijerka je u petak uveče prebačena iz zatvora u lokalnu bolnicu, a u nedelju je ponovo vraćena u zatvor.

Timošenkovu su ranije pregledali lekari iz Nemačke koji su ocenili da je potrebno da bude operisana zbog uklještenja nerava i da je zbog velikih bolova koje trpi nesposobna za sedenje u sudnici.

Vlasenko je izjavio da veruje da je ona prebačena u kliniku protiv svoje volje, pošto su nemački lekari, kako je rekao, obavili inspekciju bolnice u Harkovu i zaključili da njeno lečenje tamo ne bi bilo efikasno.

Protiv Timošenkove je u petak podignuta još jedna optužnica za proneveru novca i utaju poreza tokom devedesetih godina prošlog veka dok je upravljala ukrajinskom energentskom kompanijom, a u sudnicu je donet krevet u kome bi ona trebalo da leži tokom procesa, dok je ona zatražila da joj se sudi u odsustvu.

Bivša premijerka osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.