Zatvorena poslednja nuklearka u Japanu

U Japanu je počeo proces zatvaranja poslednjeg aktivnog nuklearnog reaktora, od 50 koliko ih je radilo u zemlji do katastrofe u Fukušimi, pre godinu dana.
U Japanu je počeo proces zatvaranja poslednjeg aktivnog nuklearnog reaktora, od 50 koliko ih je radilo u zemlji do katastrofe u Fukušimi, pre godinu dana.

Elektro kompanija Hokaido Elektrik pauer (Hokkaido Electric Power - Hepco), jedna od devet japanskih regionalnih kompanija, saopštila je da je počela da zaustavlja reaktor Tomari tri, koji je poslednji aktivni reaktor od 50 u Japanu.  

Posle snažnog zemljotresa i cunamija 11. marta 2011. godine koji su izazvali veliku havariju u kompleksu nuklearne centrale Fukušima Daiči, potpoljene morskim talasom visokim 14 metara, odmah je zaustavljeno 11 reaktora od 37 koliko ih je radilo u nuklearnim centralama na severoistoku zemlje.  

Još dve centrale u središtu Japana za koje se smatralo da predstavljaju rizik, zatvorene su kasnije po nalogu vlade. Posle toga svi ostali reaktori su sukcesivno zatvarani zbog održavanja, što je obavezno posle 13 meseci neprekidnog rada.

Ponovo puštanje u rad ispravnih reaktora koji su zaustavljeni zbog održavanja ili zbog potresa uslvoljeno je novim testovima izdržljivosti, posebno na prirodne katastrofe, i odobrenjem lokalnih vlasti. Posle nesreće ni jedan reaktor još nije pušten ponovo u rad.

Kada se zatvori i poslednji reaktor Japan više neće imati struju proizvedenu iz nuklearnih izvora, koji su do pre nuklearne katastrofe predstravljali 30 odsto proizvodnje.

Vlada je ostavila mogućnost ponovnog ukljucivanja dva reaktora na zapadu ali je obećala da to neće raditi silom pošto se stanovništvo protivi od kada se desila nesreća u Fukušimi, što je bila najteža nuklearna katastrofa od Černobila u Ukrajini 1986. godine.  

Da bi nadoknadila potpuno ukidanje snabdevanja nuklearnom energijom, koja je pre drame u Fukušimi peredstavljala jednu trećinu proizvodnje struje u zemlji, operatori su primorani da znatno povećaju uvoz nafte i tečnog prirodnog gasa za termo centrale.  

Očekuje se takođe da će građani i fimre morati da smanje potrošnju da bi se izbegla nepredviđena masovna isključenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.