Desničari i liberali protiv Trga maršala Tita

U centru Zagreba nekoliko stotina građana protestovalo tražeći promenu imena Trga maršala Tita. Skup organizovali Građanska inicijativa "Krug za Trg" i Hrvatski helsinški odbor.

U centru Zagreba nekoliko stotina građana protestovalo tražeći promenu imena Trga maršala Tita. Skup organizovali Građanska inicijativa "Krug za Trg" i Hrvatski helsinški odbor.

Nekoliko stotina građana protestovalo je u centru Zagreba tražeći promenu imena zagrebačkog Trga maršala Tita. Skup je organizovala Građanska inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističkih simbola "Krug za Trg", a koorganizator protesta, prvi put, je bio Hrvatski helsinški odbor (HHO). Na protestu su se pored citata sa slikama pokojnog maršala, vijorili i transparenti sa slikama koje je koristila nacistička okupaciona vlast u želji da ocrni jugoslovenske komuniste.

U pozivu za protest HHO je naveo da je "Josip Broz Tito najodgovornija osoba za zločine počinjene tokom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj".

Na protestu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta na Trgu maršala Tita okupilo se, prema procenama policije, nekoliko stotina građana od kojih su mnogi nosili majice na kojima je pisalo "Tito je zločinac".

Iznad improvizovane bine takođe je bio istaknut veliki transparent sa istim natpisom, a na skupu su se još isticali i transparenti: "Trg maršala Tita je civilizacijska sramota" i "Tito pri vrhu liste svetskih zločinaca".

Okupljeni, uglavnom stariji građani, nosili su i hrvatske zastave, a skandirali su "Tito je zločinac".

"Tražimo promenu imena ovog trga kako bi se suzbili tragovi diktature", rekao je okupljenima Ivo Banac iz HHO. On istakao da je titoizam zatirao ljudska prava i dostojanstvo. Kordinatorka inicijative "Krug za trg" Maja Runje pozvala je na uklanjanje "stamotnog imena sa lepog trga".

Građanska inicijtiva "Krug za trg" već pet godina održava proteste na kojima traži promenu imena Trga maršala Tita u Kazališni trg kako se zvao godinu posle Drugog svetskog rata. Od 1946. taj zagrebački trg, koji se nalazi u centru grada i važi za jedan od najlepših u gradu, nosi naziv Trg maršala Tita.

HHO je nedavno saopštio kako se odlučio na učešće u protestu, jer su iscrpljene sve administrativne zakonske mogućnosti za promenu imena trga. Oni smatraju da je dalje zadržavanje imena Josipa Broza Tita i drugih istaknutih nositlaca jugoslovenske komunističke diktature na javnim površinama suprotno svim dokumentima Veća Evrope i Evropske unije.

Gradske vlasti već su nekoliko puta odbijale preimenovanje Trga maršala Tita, a poslednji put su to učinile početkom ove godine.

  • 05.05.2012 17:52
    Jugoslaven
    Da nije Tita bilo, vaš trg bi se, gospodine Banac, zvao trg Adolfa Hitlera, a vi biste već odavno bili mrtvi i spaljeni u nekom krematorijumu - ili biste tamo spaljivali nepoćudne.
  • @Radenko

    05.05.2012 15:27
    Ja sam Srbin i volim Tita.
    Razumi da svi srbi nisu pravoslavci, rojalisti, zatucani nasilnici i cetnici.
    Za vreme Tita radni narod je bio postovan.
    Za vreme nacionalne politike , u Srbiji, zivotni standard je pao, kriminal je procvetao, pametni ljudi su otisli, bezposlicara i nepismenih je na stotine hiljada ako ne i miliona.

    Mnogi od vas nisu ni ziveli za vreme istoga,a sada glumite neke poznavaoce istorije i tadasnjih prilika. Mladi cetnici, besni zbog malih pisa.
  • TT

    05.05.2012 14:55
    dobro
    premestite taj trg u Novi Sad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet