Crnoj Gori treba bar 15.000 sezonaca

U Crnoj Gori se tokom letnje turističke sezone posredstvom Zavoda za zapošljavanje zaposli između sedam i osam hiljada osoba, dok potražnja za sezoncima, prema nekim procenama, dostiže između 15 i 18 hiljada radnika.
U Crnoj Gori se tokom letnje turističke sezone posredstvom Zavoda za zapošljavanje zaposli između sedam i osam hiljada osoba, dok potražnja za sezoncima, prema nekim procenama, dostiže između 15 i 18 hiljada radnika.

Iz Zavoda su saopštili da su stvarne potrebe za sezonskim radnicima značajno veće, s obzirom na to da postoji veliki broj privremenih ugostiteljskih objekata koji se otvaraju samo tokom sezone. Tokom letnje sezone sve više posao traže mladi, odnosno studenati i đaci. Ipak, postoji prostor i za velikim angažovanjem radne snage iz susednih država.

Ukazuje se da je prošle godine izdato više od 19.000 radnih dozvola za strance, a u prva četiri meseca ove godine - 5.000.

Razlozi velikog angažovanja radne snage iz susednih zemalja su nasleđe zajedničkog života u bivšim državama, uhodanost stranih radnika usled dugogodišnjeg angažovanja, ali i veliko učešće učenika ugostiteljskih škola iz Srbije, smatraju u Zavodu.

  • ZoranNS

    23.05.2012 08:47
    Samo neka se obrate nama
    Samo neka se obrate nama, mi imamo na svakog Crnogroca po dva i po sezonca. Tu brojku treba umanjiti za one koji su tvrdili da će Crna Gora propasti bez Srbije, eto obistinilo se, nemaju čak ni sezonce.
  • 23.05.2012 05:55
    Netreba crnogorcima toliki broj stranaca

    neka lepo SVOJE /lmade/ gradjane koji rade i zive u Vojvodini i Srbiji
    vrate u njihovu drzavu i nece biti u deficitu sa radnom snagom

    Eto na Strandu kelnerisu momci iz CG, kazu da bi zaradili za zivot,dodjose u pecalbu
  • 23.05.2012 05:38
    deran
    Pogledajte crnogorski tel.imenik - ime i prezime a ispod /obavezno/ direktor. Nije ni čudo što im treba toliko radnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.