Britanci izručuju Asanža Švedskoj?

Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je danas da osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž može biti izručen Švedskoj gde je optužen za silovanje i seksualne napade.

Vrhovni sud Velike Britanije odlučio je danas da osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž može biti izručen Švedskoj gde je optužen za silovanje i seksualne napade.

Pet od sedam sudija odbacilo je Asanžovu žalbu na izručenje nakon čega mu preostaje samo da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Asanžovi advokati, međutim, smatraju da to najverovatnije neće zaustaviti proces njegovog izručenja.

Okružni sud je u februaru 2011. odobrio Asanžovo izručenje Švedskoj posle čega se on žalio Višem sudu. Taj sud je takođe doneo odluku o njegovom izručenju, ali je omogućio optuženom da se obrati Vrhovnom sudu.

Asanž koji je uhapšen 7. decembra 2010 odbacuje optužbe da je u avgustu te godine dok je bio u poseti Stokholmu, seksualno napao dve žene. Asanžove pristalice tvrde da je švedsko tužilaštvo pod uticajem SAD iz političkih razloga pokrenulo taj slučaj i da će on odmah biti poslat u SAD. Sajt Vililiks objavio je poverljive izveštaje američke vojske o ratovima u Iraku i Avganistanu i hiljade američkih diplomatskih depeša čime je doveo Vašington u nepriliku.

  • Hype

    30.05.2012 12:13
    Sta je to on promenio i kome je doneo korist ako ne sebi i ponekoj drzavnoj agenciji? Ako pre famoznog vidoe snimka niste znali sta se desava u svetu, onda vi niste ni hteli da znate sta se desava.Za vas je to svakako bio sok, jer vam je srusio vas ruzicasti svet, zar ne.
    Nemojte reci da je on razotkrio svetske tajne i zavere, jer to nije istina. On je nista do posrednik sa izuzetnim pravom da takve podatke sortira,filtrira, cenzurise i eliminise, kako mu odgovara.Onaj ko i dalje misli da ovaj covek nije agent je budala.Ljudi koji su se bunili protiv vlada i iznosili informacije su ubijani, likvidirani, zatvarani i marginalizovani u medijima, a ne promovisani i nagradivani.
    Povrh svega covek negira umesanost vlade i ostalih organizacija povodom 11-og septembra i uspesno prilaze "solidne" informacije kao izgovore za vojne akcije velikih svetskih sila.Zar profesionalne ubice ne mogu da dodju do jadnog Asanza,a televizijske ekipe i reporteri mogu? Larry King WTF?!
  • hype

    30.05.2012 09:31
    Ha, drzavni neprijatelj a i dalje se slobodno setka, ima emisiju na RussiaToday (Putinovo cedo),
    gostuje na Larry King-u i ostalim vodecim medijima.Takve ljude su "zataskavali" po kratkom postupku. Smrdi Asanz.Smrdi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.